Raste broj intervencija na grudnoj i trbušnoj aorti u KCS

Još jedan uspeh Klinike za vaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije – sedamdesetdvogodišnjoj pacijentkinji, koja je iz bolnice u Prištini hitno prebačena na Vaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije, urađena je kompleksna hibridna operacija na grudnoj aorti.

Bez otvaranja grudnog koša, pacijentkinji je urađena operacija na grudnoj aorti i ugrađeni su bajpas i stent.

„Imala je oboljenje na grudnoj aorti, i uz to je to oboljenje bilo jako blizu krvnog suda koji je ishranjivao desnu ruku, tako da smo prvo napravili bajspas kojim smo obezbedili cirkulaciju za desnu ruku, a onda smo u njenu aortu ugradili taj specijalni stent koji se zove 'stent graft', kojim smo isključili oboleli deo aorte", rekao je dr Igor Končar sa Klinike za vaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije.

Stent graft se posebno pravi za svakog pacijenta. U ovim slučajevima pomaže i najnoviji rendgen aparat koji je u operacionoj sali, tako da se sada tokom jedne operacije, na jednom mestu, rade dve intervencije.

Na Klinici u Beogradu, naredne nedelje biće i pacijenti iz Bujanovca i Medveđe, Republike Srpske, ali i Hrvatske.

„Ranije su oni dolazili pojedinačno, to je bila njihova sopstvena inicijativa, oni su snosili troškove lečenja. Ali ove godine, operisali smo dva, uskoro ćemo još jednog pacijenta iz Hrvatske, koji su našem Kliničkom centru regulano upućeni iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, što je još jedan dokaz da je, kada je u pitanju tretman oboljenja aorte, naša kuća ime u ovom regionu", kaže profesor dr Lazar Davidović, direktor Klinike za vaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije.

Godišnje se na grudnoj i trbušnoj aorti uradi oko 600 intervencija, sa trendom rasta.
Dodatni oprez, zbog vremenskih oscilacija, lekari preporučuju pacijentima koji imaju aneurizme i ostale vaskularne probleme.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи