Vremenska prognoza je ujedno i prognoza bolova

Kada je reč o artritisu, bolovi u zglobovima se podrazumevaju. Ipak, ima dana, kada je upravo zbog jakih bolova čak i obavljanje najjednostavnijih poslova veoma teško. Nedavno istraživanje je pokazalo da tome, u velikoj meri, doprinose određeni vremenski uslovi.

Osobe koje boluju artritisa češće osećaju bol tokom vlažnih i vetrovitih dana, pokazuju rezultati nedavnog istraživanja stručnjaka Univerziteta u Mančesteru.

Ovi pacijenti, naime, čak 20 odsto učestalije navode tešku i bolnu pokretljivost, kao i nelagodu u vreme kiša, vetrova i dana sa niskim atmosferskim pritiskom, dok im sunčano i toplo vreme donosi olakšanje.

Studijom je obuhvaćeno oko tri hiljade ljudi, koji su tokom šest meseci svakodnevno beležili svoje stanje, a stručnjaci smatraju da bi, s obzirom na činjenicu da je moguće prognozirati vremenske prilike, isti princip mogao da se primeni na razvoj takozvane, prognoze bola.

Na taj način, osobe koje boluju od hroničnih oboljenja mogle bi da planiraju svoje aktivnosti, pa bi teže zadatke mogli da obave tokom dana kada se ne predviđa pojačanje bolova.

broj komentara 0 pošalji komentar