Sa „Batutovih dana“ apeluju na odgovornost i obavezno redovno vakcinisanje

„Imunizacija u Srbiji – dostignuća, izazovi sadašnjosti, stremljenja budućnosti“ – to je centralna tema skupa kojim počinje obeležavanje „Batutovih dana“ u Narodnoj skupštini u Beogradu.

Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ obeležava dva velika jubileja – 95 godina postojanja i 100 godina od osnivanja Stalne epidemijske komisije, preteče Instituta. 

Institut već čitav vek brine o zdravlju građana Srbije. Nosi ime Milana Jovanovića Batuta, koji je bio prvi dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Ove godine, „Batutovi dani“ posvećeni su veoma važnim temama o imunizaciji i borbi protiv malignih bolesti.

Programi obavezne vakcinacije i zakon o toj oblasti, u Srbiji postoje od 1839. godine.

„U toku je kontinuirana edukacija koja je namenjena našim stručnjacima, a osnovni cilj ovakvih aktivnosti jeste promovisanje imunizacije, odnosno vakcinacije kao jedine i prave mere zaštite od zaraznih bolesti“, rekla je dr Verica Jovanović, direktorka „Instituta Batut“.

Dodaje da je u domovima zdravlja, u više od 800 vakcinalnih punktova, dovoljna količina vakcina prema obaveznom programu vakcinacije.

„Još jednom apelujem na roditelje, da, poštujući program vakcinacije, nastave sa preventivnom i zaštitnom praksom za svoju decu i njihovu budućnost“, dodala je dr Jovanović.

Tema drugog dana stručnog skupa su maligne bolesti. Direktorka „Batuta“ navodi da se u Srbiji registruje 36.000 slučajeva godišnje obolelih od malignih bolesti i da oko 22.000 ljudi, od tih bolesti, izgubi život.

„Jako je važno razmišljati o preventivnim pregledima i ranom otkrivanju malignih bolesti, pri čemu se, na sve to naslanja adekvatna terapija i unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite“, zaključila je dr Jovanović.

Preventivne preglede, građani mogu obaviti u nedelju, 3. novembra kada Ministarstvo zdravlja organizuje novi krug besplatnog pregleda bez zdravstvene knjižice u svim zdravstvenim ustanovama.

broj komentara 0 pošalji komentar