Greškom se zarazila virusom srodnom velikim boginjama

Laborantkinja iz San Dijega prolazila obuku za novi posao, koji je podrazumevao rad sa virusom Vaccinia, koji spada u rod Ortopoxvirus zajedno sa velikim boginjama, ali je odbila ponudu da preventivno primi vakcinu.

Tri meseca kasnije, dok je pokušavala da ubrizga genetski modifikovanu verziju virusa Vaccinia (VACV) u oglednog miša, greškom se ubola iglom u prst.

VACV, kao deo porodice virusa boginja, u koje spada i variola vera konačno iskorenjene 1980-ih godina, korišćen je u stvaranju vakcine za velike boginje, a i danas se koristi u laboratorijama za ispitivanje genetskim promena.

Iako se takve greške dešavaju, ova laborantkinja je izvukla deblji kraj.

Nakon greške otišla je direktno kod nadređenog, a onda i u odeljenja za hitne slučajeve. Odmah je započela lečenje, ali prst i deset dana nakon uboda nije pokazivao znake poboljšavanja.

Naprotiv, otekao je i počeo da tamni.

„Lečena u univerzitetskoj bolnici, dvanaestog dana su joj otekli limfni čvorovi, bila je izuzetno malaksala, u bolovima i sa sve gorim oticanjem prsta“, navodi se u izveštaju.

Stručnjaci su strahovali da će napredovanje otoka dovesti do trajnog oštećenja tkiva, infekcije zglobova i širenja.

Tog dana, data joj je injekcija VACV antitela, kao i virusni inhibitor "tecovirimat", što je, kako se navodi u tek objavljenom izveštaju u Morbidity and Mortality Weekly Report, prvi put da je korišćeno u tretiranju ovakve infekcije.

Uprkos tome što su u narednih 48 sati suzbijeni i groznica i oticanje limfnih čvorova, bilo je potrebno još neko vreme pre nego što je prstu počelo da se popravlja stanje.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 29. okt 2019, 09:39) - anonymous [neregistrovani]

vakcine da ili ne

Vakcinacija moze proizvesti odgovor antitelima i spreciti oboljevanje u dobroj meri. ali prisustvo zive i aluminijuma ima pogubno delovanje na endokrini i zivcani system ljudskog tela, te stoga iako najverovatnije nece oboleti od pomenute bolesti, covek postaje rusevina jer su u hipofizu usli molekuli aluminijuma te ona pocinje da se buni i salje pogresne signale u telu, ziva gusi sumporizaciju odredjenih predtestoteronskih proenzima a oni posto nisu sumporizovani u metabolickim procesima u velikoj meri prelaye u Testosteron koji preplavi mozak i razdvaja inace medjusobno uvezane centre. rezultat je autizam ili iskljucenost, posebno pogadja musku decu. Potrebno je da ovakvi clanci osim linije propagiranja vakcinacije kao zastitne zdravstvene mere uvek govore o i stetnoj strain vakcinskih komponenti.