Cigarete, kladionice, alkohol i pre kraja osnovne škole

Istraživanje u 101 školi u Srbiji, u kojem je učesvovalo više od 4.000 učenika, pokazalo je da većina svoje zdravlje ocenjuje kao odlično. Kažu da se dosta druže s vršnjacima koje vide kao prijatelje spremne da pomognu. Ipak, istraživanje je pokazalo i da naši đaci često posećuju kladionice, da je svaki šesti gojazan, a svaki deseti anketirani - puši.

Baš kao u pesmi Riblje čorbe, a i ranije, dečaci prvu cigaretu zapale u osnovnoj, a devojčice u srednjoj školi. Svaki četvrti anketirani opio se bar jednom, a u prethodnih 30 dana svaki deseti. Trećina učenika bila je u kockarnicama i kladonicama. U modi je pušenje nargila, koje su veoma opasne za zdravlje.

„Nargile je tokom života probala trećina učenika prvog razreda srednje škole, a u prethodnih 30 dana skoro svaki peti učenik“, kaže Jelena Gudelj sa Instituta za javno zdravlje „Batut“.

„Ta sudija koja je urađena prvi put u Srbiji pokazala nam je kako se ponašaju deca, a ponašaju se pod pritiskom i uticajem različitih medija, firmi i sektora koji utiču na njihovo ponašanje. Neka od njih su pozitivna neka negativna, ili je to alkoholna industrija, ili duvanska“, objašnjava dr Marijan Ivanuša, direktor Kancelarije SZO u Srbiji.

Istraživanje je pokazalo i da naša deca nisu dovoljno fizički aktivna, da svaki peti učenik ima prekomernu telesnu težinu. Naša deca češće jedu slatkiše i piju gazirane sokove, nego što se hrane zdravo i mnogo vremena koriste mobilni telefon.

„To su samo neki od pokazatelja koji će nama biti izuzetno važan resurs za dalje sprovođenje svih zdavstveno vaspitnih i preventivnih aktivnosti na poboljšanju zdravlja naše mlade pošpulacije“, navodi prof. dr Berislav Vekić, državni sekretar Ministarstva zdravlja.

„Dobro zdravlje dece i mladih jeste jedan od prioritetnih ciljeva održivog razvoja svakog društva“, ističe dr Verica Jovanović, v.d. direktora Instituta „Batut“.

Istraživanje je bilo anonimno, a srednjoškolci su odgovarali i na pitanja o reproduktivnom zdravlju i rizičnom ponašanju.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво