Cigarete, kladionice, alkohol i pre kraja osnovne škole

Istraživanje u 101 školi u Srbiji, u kojem je učesvovalo više od 4.000 učenika, pokazalo je da većina svoje zdravlje ocenjuje kao odlično. Kažu da se dosta druže s vršnjacima koje vide kao prijatelje spremne da pomognu. Ipak, istraživanje je pokazalo i da naši đaci često posećuju kladionice, da je svaki šesti gojazan, a svaki deseti anketirani - puši.

Baš kao u pesmi Riblje čorbe, a i ranije, dečaci prvu cigaretu zapale u osnovnoj, a devojčice u srednjoj školi. Svaki četvrti anketirani opio se bar jednom, a u prethodnih 30 dana svaki deseti. Trećina učenika bila je u kockarnicama i kladonicama. U modi je pušenje nargila, koje su veoma opasne za zdravlje.

„Nargile je tokom života probala trećina učenika prvog razreda srednje škole, a u prethodnih 30 dana skoro svaki peti učenik“, kaže Jelena Gudelj sa Instituta za javno zdravlje „Batut“.

„Ta sudija koja je urađena prvi put u Srbiji pokazala nam je kako se ponašaju deca, a ponašaju se pod pritiskom i uticajem različitih medija, firmi i sektora koji utiču na njihovo ponašanje. Neka od njih su pozitivna neka negativna, ili je to alkoholna industrija, ili duvanska“, objašnjava dr Marijan Ivanuša, direktor Kancelarije SZO u Srbiji.

Istraživanje je pokazalo i da naša deca nisu dovoljno fizički aktivna, da svaki peti učenik ima prekomernu telesnu težinu. Naša deca češće jedu slatkiše i piju gazirane sokove, nego što se hrane zdravo i mnogo vremena koriste mobilni telefon.

„To su samo neki od pokazatelja koji će nama biti izuzetno važan resurs za dalje sprovođenje svih zdavstveno vaspitnih i preventivnih aktivnosti na poboljšanju zdravlja naše mlade pošpulacije“, navodi prof. dr Berislav Vekić, državni sekretar Ministarstva zdravlja.

„Dobro zdravlje dece i mladih jeste jedan od prioritetnih ciljeva održivog razvoja svakog društva“, ističe dr Verica Jovanović, v.d. direktora Instituta „Batut“.

Istraživanje je bilo anonimno, a srednjoškolci su odgovarali i na pitanja o reproduktivnom zdravlju i rizičnom ponašanju.

broj komentara 5 pošalji komentar
(utorak, 29. okt 2019, 12:11) - anonymousboki [neregistrovani]

skola i deca

zasto pre 30 i vise godina nije bilo nasilja u skolama alkohol pusenje zato sto je u drustvu vladslo rad red i disciplina.Moraju se postriti kazne odgovornost i kontrola .Slabo rade nadlezne istitucije svi prekrsaji se tolerisu oprastaju t to dovodi do sve veceg nasilja.Sredite medije koji prikazuju nasilje .Roditelj snosi odgovornost za svoje dete vece ovlastenhe dati profesorima jer deca slabo uce a na kraju godine svi odlicni

(utorak, 29. okt 2019, 10:13) - anonymous [neregistrovani]

Ko je kriv?

Roditelji, loše društvo, školstvo tj. vaspitanje djaka, politika, vlast. Svako snosi svoj deo krivice. A sve na štetu dece, omladine, sutra (odgovornih) odraslih ljudi i gradjana Srbije.

(utorak, 29. okt 2019, 08:14) - Bob [neregistrovani]

Prvi i drugi korak

Prvi korak mora drzava da napravi, a to je: Da se zabrani otvaranje kafica kockarnica, kladionica blizu skola, da se zabrani sluzenje alkohola maloletnim licima, ali ne samo na papiru, vec i u praksi, i da svako sankcionisanje objavi javno na televiziji, da bi to bila poruka svim drugima. Inspekcije moraju da rade i vikendom, i nocu, jer se uglavnom tada desavaju te stvari. Zabraniti sve realitije, jer je to najgori primer malogradjanstine. U vezi sa drogama da i ne pominjem, jer retko koji prodavac zavrsi u zatvoru. Dosta smo se naslusali: od ranije poznat policiji, i ono: vise puta podnosene prijave, i vise puta uslovno osudjivan. Ako treba nekog sudiju i javno isterati s posla zbog donoisenja nebuloznih kazni, koje nisu po zakonu.
Drugi korak moraju roditelji da naprave. Decu ne dovoziti kolima u skolu, vec ih pustiti i malo da setaju. Imam primere u okolini gde je skola 300 metara od kuce, a dete se vozi u skolu. Ne potdrzavati decu u izbegavanju casova fizickog. I na kraju svojim primerom dati deci primer kako se vodi zdrav zivot, a na tim mislim na cigarete i alkohol.

(utorak, 29. okt 2019, 05:49) - anonymous [neregistrovani]

Ništa novo

Više brine činjenica drugog istraživanja srednjoškolaca , a vezana je za veliki procenat uzimanja narkotika.

(utorak, 29. okt 2019, 03:13) - anonymous [neregistrovani]

Slaba drzava ....

slabi zakoni , nekome debelo stalo da rasturi Srbiju i sve sto je dobro . Bruka ...