Možda postoji novi lek za usporavanje Alchajmerove bolesti

Posle više od deset godina jedna američka kompanija saopštila je da je napravila prvi lek koji bi mogao da uspori Alhajmerovu bolest.

Potencijalni lek za usporavanje ove bolesti zapravo je rezultat preokreta.

U martu je farmaceutka kompanija obustavila dva istraživanja u kasnoj fazi, na temelju takozvane „analize beskorisnosti“podataka, koja je otkrila da ispitivanja imaju malo nade da će uspeti.

Sedam meseci kasnije, zahvaljujući novim informacijama i analizama, otkriveno je da je jedno od istraživanja ispunilo glavni cilj.

Pacijenti, koji su primali eksperimentalni lek, imali su značajne koristi u kognitivnim i funkcijama kao što su pamćenje, orijentacija i jezik.

Kompanija planira da američkoj Upravi za hranu i lekove podnese zahtev za registraciju leka početkom naredne godine. Trenutno, ne postoji nijedan lek te vrste.

Ostali samo pomažu u ublažavanju simptoma. Svaki novi uspešan tretman mogao bi da donese profit merljiv milijardama dolara.

Na globalnom nivou, od 50 miliona osoba sa demencijom, 60 do 70 odsto su oboleli od Alchajmerove bolesti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво