Zubobolja može da se leči, ali i spreči

Zubobolja se najčešće javlja iznenada, bez upozorenja i u najgore moguće vreme. Na primer, vikendom ili noću. A dete zub zaboli baš kada je na ekskurziji.

Zubobolja - ne možemo da govorimo, jedemo, spavamo. Ometa nam život. Loša vest je da ni deca nisu pošteđena.

„Dešava se najčešće zbog tri stvari, kao prvo zbog nedovoljne higijene, nepravilne ishrane, kao što su šećeri u gaziranim pićima i ishrane razno razne brze hrane. Ali najčešći razlog je to što ne idu redovno kod stomatologa i ne peru zubiće. Najčešći uzrok je karijes, koji prodire kroz zubnu gleđ, dentin i dolazi do zubnog živca, spleta krvnih sudova i nerava koji tada reaguju na nadražaj“, objašnjava stomatolog dr Milan Kuljača.

Kada nas nešto zaboli ili kada nam lice otekne znak je da smo podbacili. Lekcija koju moramo da savladamo od malena jeste odlazak na redovne preglede kod stomatologa. Naročito pred put, pa i ekskurziju.

„Preventivno treba pregledati dete kod stomatologa, pre odlaska na ekskurziju i sanirati sve što je moguće da napravi problem. Ako se desi na ekskurziji, na svu sreću postoje odmarališta u kojima ima stomatologa“, napominje dr Kuljača.

Ukoliko u odmaralištima nema stomatologa, nastavnici bi morali da imaju određena sredstva protiv bolova i da kontrolišu decu da redovno peru zube.

„Neophodno je vanredno pranje zuba više od tri puta dnevno kako bi se očistio taj kavitet u kojem se karijes nalazi“, dodaje stomatolog. 

Ako, ko kao za inat, niste poneli nijednu tabletu protiv bolova, nutricionista Ana Todorović savetuje ispiranje usta rastvorom sode bikarbone ili soli u mlakoj vodi.

„To je neophodno da bi se postigao prvi antiseptički učinak. Nakon toga, ono što bi moglo biti od pomoći je beli luk, koji se stavlja direktno na bolno mesto. Zatim, nana, koja može da se žvaće ili kesica bilo kog čaja koja se aplikuje na bolno mesto“, savetuje nutricionistkinja.

Stomatolog dodaje da u slučaju otoka koristimo ledene obloge i naglašava da postoji preko 50 uzročnika zubobolje. 

broj komentara 0 pošalji komentar