Lekcijama o ishrani i vežbanju protiv gojaznosti i bolesti

U deceniji za nama, promenio se zdravstveni karton najmlađih. Gojaznost, deformiteti kičme, problemi sa vidom i sluhom sve su češće dijagnoze. Projekat „Zdravo rastimo“ već osam godina pomaže u promeni životnih navika đaka sedmih razreda širom regiona.

U prošloj školskoj godini lekcije o pravilnoj ishrani i fizičkoj aktivnosti, dobili su sedmaci iz 86 škola, 37 gradova i opština, njih oko 6.700. 

„'Batutovo' istraživanje pokazalo je da je tipično da sedmaci imaju negativne trendove – manje doručkuju, nemaju redovnih pet obroka dnevno i samo 36 posto njih jede povrće svakog dana. Ono što je jako bitno je da kroz projekat 'Zdravo rastimo' deca dobijaju znanje i to povećanje znanja od 13 odsto je veoma bitno zato što nakon projekta deca završavaju sa znanjem preko 80 odsto. To znači da smo dobili decu koja imaju glavni alat u svojim rukama da promene svoje životne navike ka zdravijem životu“, objasnila je nutricionistkinja Koraljka Novina Brkić.

Učenici su učili i o značaju fizičke aktivnosti.

Predsednik Saveza za školski sport Srbije, Željko Tanasković kaže da se trude da mladi shvate da vežbanje treba da bude deo njihove svakodnevice.

„Jasno je da fizička aktivnost može da zameni mnoge lekove, ali da nijedan lek ne može da zameni fizičku aktivnost. Bitno je da se svake godine sve više i više dece uključuje u naše projekte i programe. Projekat 'Zdravo rastimo' je bitan jer zdrava osoba ne znači samo odsustvo bolesti nego ako se bavi fizičkom aktivnošću onda se ona oseća srećnom i zadovoljnom“, istakao je Tanasković.   

Prema rečima bivšeg profesionalnog odbojkaša, bavljenje sportom je preventiva protiv mnogih negativnih stvari u životu.

„Ukoliko neko odluči da se bavi aktivno sportom u smislu takmičarskog dela, to će mu pomoći i da ostvari i neku materijalnu sigurnost i sportsku karijeru, ali isto tako i ostali moraju da svakodnevna aktivnost poboljšava njihov način života i ono što je najbitnije da zdrava osoba ima i zdrave rezone. Zbog toga svi treba da radimo na tome jer ćemo kompletno društvo dobiti kao rezultat ove priče“, rekao je Tanasković. 

Ove godine o pravilnoj ishrani i fizičkoj aktivnosti u okviru programa „Zdravo rastimo“, učiće oko 22.000 đaka iz 93 škole.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво