Od posledica zagađenja vazduha umrlo je 400.000 ljudi u Evropi

Zbog lošeg kvaliteta vazduha u Evropi je zabeleženo oko 400.000 prevremenih smrtnih slučajeva zabeleženo je u Evropi ulošeg kvaliteta vazduha tokom 2016. godine, objavila je Evropska agencija za okolinu (EEA), preneo je Rojters.

U izveštaju se navodi da je skoro svaki Evropljanin koji živi u gradu izložen nivou zagađenja koje premašuje nivo štetan za zdravlje.

„Zagađenje vazduha trenutno je najvažniji rizik iz okoline po ljudsko zdravlje“, naglašava se u izveštaju.

Stručnjak EEA za kvalitet vazduha Alberto Gonzales Ortiz rekao je da nivo opasnih čestica u evropskim gradovima opada, ali nedovoljno brzo.

„Još nismo dostigli standarde EU i daleko smo od toga da dostignemo standarde Svetske zdravstvene organizacije“, rekao je Ortiz.

Prema zakonu EU, članice su obavezne da procene stepen prisustva štetnih čestica u vazduhu, naročito u urbanim područjima, i da preduzmu mere ako nisu ispoštovana određena ograničenja.

EU je uvela oštrije restrikcije u vezi sa štetnim česticama pošto je najviši sud evropskog bloka u junu presudio da gradovi treba da preduzmu mere ukoliko su ograničenja premašena na samo jednoj lokaciji, umesto da se u obzir uzima prosečna vrednost u nekom regionu.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво