Logoped: Mucanje može nestati posle samo nekoliko nedelja

Na Svetski dan širenja svesti o mucanju, u jutarnjem programu Prvog programa Radio Beograda „Uhvati dan“, govorila je Nataša Labović, predsednica Udruženja logopeda Srbije.

Mucanje se objašnjava kao poremećaj govora koji se odlikuje zastajanjem, zapinjanjem u govoru, ponavljanjem glasova, slogova, isprekidanim govorom i zamuckivanjem.

Postoje dva uzroka mucanja. Jedan se javlja kada postoji genetska predispozicija i tu vrstu mucanja potvrdile su studije kod blizanaca.

Jednojajčani blizanci imaju podjednaku genetsku predispoziciju, direktno nasleđe za mucanje, za razliku od dvojajčanih, gde su ta podudaranja znatno manja.

Poremećaji kao što su hiperaktivnost u govoru, tikovi, opsesivno-kompulzivni poremećaji direktno su povezani sa pojavom mucanja.

Nataša Labović naglašava da za pojavu ovog poremećaja mora da postoji predispozicija i da neće svakoga u nekoj traumatičnoj situaciji pogoditi mucanje.

Mucanje kao posledica traume nastaje veoma retko. Ono što ga razlikuje od drugih vrsta mucanja je činjenica da ono posle nekoliko nedelja nestaje kao da ga nikada nije bilo.

Ovaj poremećaj govora dijagnostifikuje čitav tim lekara. Pomoć je sigurno moguća, a terapije su različite i zavise od uzrasta.

Najčešće se javlja kod dece od druge do šeste godine, češće kod dečaka, uzroci nisu precizno poznati, ali se pretpostavlja da je genetika najzaslužnija.

Svaki poremećaj govora kod deteta je razlog da se roditelji obrate logopedu, a od pacijenta zavisi koja kombinacija terapija će biti primenjena.

Primenjuju se vežbe disanja, načini pravilnog disanja, uvežbavanje novih načina postavljanja govorne, rečenične intonacije i akcentovanja.

Jedna vrsta terapije je i pevanje, jer se pokazalo da neki pacijenti uopšte ne mucaju dok pevaju.

Predsednica udruženja logopeda Srbije Nataša Labović ukazuje na činjenicu da je Srbija po broju logopeda zaposlenih u javnom sektoru na poslednjem mestu u Evropi.

Jedan logoped na 15.000 dece svakako nije dovoljan da pomogne snim onim mališanima koji imaju poremećaje u govoru.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво