Inovativna terapija mijelofibroze o trošku države

Na kongresu hematologa Srbije u Nišu, koji je okupio stotinak stručnjaka iz zemlje i inostranstva, jedna od centralnih tema bila je mijelofibroza, retko oboljenje krvi koje najčešće pogađa osobe između 50. i 70. godine. Većina pacijenata o trošku države dobija lek koji sprečava napredovanje bolesti.

Dragan Katanić je nedavno napunio 60 godina. Kada je saznao da boluje od mijelofibroze, sa kojom se u proseku živi tek nekoliko godina, jedina želja mu je bila da poživi dok mu se deca ne iškoluju.

U međuvremenu oni su završili fakultete, a Dragan se nada da će uskoro postati i deda. Iako boluje od retke i teške bolesti, pomaže mu terapija koju već tri godine dobija o trošku države.

„Meni je bilo teško i da odem do prodavnice da kupim nešto, a kada se vratim već sam bio premoren. Za posao mi je bilo jako teško, jedno vreme čak nisam radio. Sada se potpuno osećam dobro, funkcionišem normalno, radim svaki dan, sad za vikend sam bio na Rajcu sa planinarima, desetak kilometara šetao po planini, to je praktično kao da sam potpuno zdrav“, naglašava Dragan Katanić.

Mijelofibroza je bolest koštane srži. U početku napada tiho, zna da prividno miruje godinama, a onda u većini slučajeva, ubrzano napreduje. Prvi signali su malaksalost, umor, anemija, temperatura, noćno znojenje, bolovi u kostima, uvećanje slezine.

U Srbiji oko 500 osoba ima mijelofibrozu. Od kraja 2016. godine dostupna je inovativna ciljana terapija.

„To je jedan od novih bioloških lekova. To je novi trend u lečenju malignih bolesti koji na svu sreću i mi možemo primeniti kod naših pacijenata. Situacija se promenila značajno, pre svega u povlačenju te uvećane slezine koja pravi veliki problem pacijentima, i pre svega u povlačenju simptoma, i naravno, odlaganju progresije bolesti“, ističe profesor dr Miodrag Vučić, direktor Klinike za hematologiju Kliničkog centra u Nišu.

„Ozbiljnih bolesnika koji zahtevaju terapiju nije više od 80 do100, od čega njih 60 već dobija terapiju, a druge pratimo, i biće verovatno za terapiju za godinu dve dana. Lek deluje na biologiju bolesti, smanjuje drastično simptome, prvi i osnovni fenomen, popravlja opšte stanje bolesnika u roku od dva meseca“, kaže profesor dr Andrija Bogdanović, šef Odseka za hematološku dijagnostiku Kliničkog centra Srbije.

U okviru Kongresa hematologa u Nišu lekari su razmenili iskustva i stekli nova znanja o lečenju i drugih hematoloških oboljenja i terapijama za njih.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво