Besplatno zdravstvo, lekovi, vakcine – kako je Kuba prestigla SAD

Na Kubi je lečenje apsolutno besplatno – od preventive, preko dijagnostičkih pregleda, pa sve do lekova. Na 125 građana dolazi jedan lekar i to je rezultat koji i mnogo bogatije zemlje ne mogu da postignu, objašnjava Zoran Vujović, zastupnik Instituta iz Havane.

„Zahvaljujući Fidelu Kastru i zbog izolacije i sankcija uvedenih pre 65 godina, Kuba je sa ciljem da pruži svojim građanim što bolju medicinsku negu, osnovala institute i obezbedila im svu potrebnu literaturu i opremu. Posle 20, 25 godina to je počelo da daje rezultate“, navodi Vujović.

Zbog toga je, primera radi, Kuba razvila svoju zamenu za statine, aktivnu materiju koja utiče na regulisanje holesterola, jer su kubanski lekari otkrili da statini imaju i kontraindikacije, poput napadanja srčanog mišića, bubrega i utiču na impotenciju.

„Na Kubi su statini zabranjeni. Napravljen je prirodan lek dobijen od alkohola dugog lanca iz šećerne trske. Taj lek u tabletama nema kontraindikacije, a u 30 godina kliničkih istraživanja i primene rezultati su fantastični“, tvrdi Vujović.

Prema njegovim rečima, taj lek se koristi za regulisanje holesterola, arterosklerozu, dijabetičarima sprečava propadanje perifernih krvnih sudova i taj lek je besplatan.

Postoji još i institut koji se bavi biotehnologijama i razvija, između ostalog, lekove za kancer.

„Biotehnologije će u budućnosti potpuno zameniti hemoterapiju. Zanimljivo je i da pored sankcija SAD, jedan od najpoznatijih instituta u Americi 'Rosvel park' ima ugovor o saradnji sa kubanskim istitutom i oni obavljaju zajednička klinička ispitivanja da bi registrovali te vakcine u SAD“, objašnjava Vujović.

Kuba ima fantastičan sistem prevencije i zbog toga je izuzetno važna činjenica da na toj ostrvskoj državi ima veliki broj lekara, jer oni rade na sistemu porodičnih lekara u okviru lokalne zajednice.

Preventivno lečenje i jeste najjeftiniji vid lečenja, jer kad dođe do razvoja teške bolesti, njeno lečenje košta mnogo više.

„Postoje obavezni medicinski pregledi. Posebna pažnja je na ženama u drugom stanju, Kuba ima najmanju stopu smrtnosti novorođenčadi. Ono što je takođe zanimljivo jeste da su Kubanci zahvaljujući preventivi prestigli Amerikance po dužini života i među najzdravijim su ljudima na planeti“, ističe Vujović.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара