Hirurzi iz Srbije i regiona u Pančevu uče od najboljih

U pančevačkoj Opštoj bolnici danas i sutra održava se osma Hirurška radionica na kojoj učestvuju poznati hirurzi iz čitavog sveta. Na ovaj način naši hirurzi stiču nova znanja i radeći sa iskusnijim kolegama usavršavaju stečene veštine.

Najpoznatiji svetski hirurzi predvođeni profesorom Amdžadom Parvaizom u pančevačkoj bolnici uradiće istovremeno dve operacije raka debelog creva i sve to će putem video-linka gledati oko 120 naših lekara.

„Umesto da naši hirurzi plaćaju i po nekoliko hiljada evra da bi mogli da vide sve ove svetske hirurge na nekim kursevima po Evropi, mi smo im omogućili, a tu su i kolege iz regiona, da ih vide i da rade sa njima ovde kod nas u Pančevu besplatno“, naglašava hirurg dr Mladen Janić.

Manjak iskusnih instruktora i opreme u laparoskopskoj kolonorektalnoj hirurgiji u Srbiji je prepoznat još 2013. godine i tada je profesor Amdžad predstavio našim hirurzima "LapCo" projekat iz Velike Britanije koji se od tad promoviše i kod nas.

„Imamo punu podršku Pokrajinskog ministarstva zdravlja koje je odvojilo sredstva za kupovinu novog laparoskopskog stuba koji nam omogućava još kvalitetnije operacije raka debelog creva, a to je jedna od vodećih bolesti u Srbiji i Evropi“, ističe dr Slobodan Ovuka, direktor Opšte bolnice Pančevo.

Hirurzi iz Srbije imaju želju da uče od najboljih, a interesuje ih na koji način se uvodi robotika u hirurške intervencije.

„Moja iskustva govore da su hirurzi u Srbiji veoma talentovani i da za sad samo finansijske prepreke usporavaju uvođenje robotike i kod vas“, smatra dr Amdžad Parvaiz, hirurg iz Indije.

Hirurška radionica završiće se sutra u Kulturnom centru sastankom i edukativnim skupom hirurga Srpskog lekarskog društva.

broj komentara 0 pošalji komentar