Mašina „zvana telo“ pokreće se zdravom hranom

Ne kaže se uzalud da smo ono što jedemo. Hrana nam daje snagu, energiju, ali i bolje zdravlje.

„Sve poslednje zdravstvene statistike koje ukazuju na porast dijabetesa, zatim kardiovaskularnih oboljenja, gojaznosti pokazuju da postoji neka relacija između načina ishrane i tih hroničnih nezaraznih oboljenja. Vrlo je važna u preventivne svrhe i kako da se zdravstveno stanje popravi“, istakla je nutricionista Ana Todorović.

„Izuzetno je važno da unosimo praktično sve izvore makro i mikronutritijenata, jer oni osiguravaju da sve naše ćelije, svi naši organi rade pravilno“, rekla je nutricionista Jovana Srejić Fergula.

Za takav rad svih naših organa potrebno je da se pravilno hranimo. Imamo tri glavna obroka i dve užine. Šta zapravo treba da se nađe u njima?

„Vrlo je važna raznolikost, nije dovoljno da samo jedete voće ili povrće, važno je da svaki dan na meniju budu druge namirnice, kako biste osigurali i neke fitonutrijente, antioksidanse“, istakla je Jovana.

„Da obuhvati sve vrste namirnica, počevši od žitarica, preko mlečnih proizvoda, mesa, ribe, jaja, voća i povrća. To je indivudualno koncipirana hrana u odnosu na pol, uzrast, aktivnosti u toku jednog dana“, napomenula je Ana.

Jedite sve, ali u pravo vreme!

„Početkom jutra, ono što se izbegava su slatkiši i koncentrovani šećeri, a kasno uveče izbegavati jaku i masnu, prezačinjenu hranu“, rekla je nutricionista Ana.

 „Zadnji obrok bi trebao da bude lagan, zato ništa preterano, primpremljeno u dubokom ulju. Masno, začinjeno slano, treba da razmišljamo da ceo organizam tone u jednu mirniju fazu“, zaključuje Jovana.

U lošoj kombinaciji i dobre namirnice mogu postati neprijatelj zdravlja. Zato pazite šta sa čim jedete.

„Ako jedemo meso nema potrebe da sada tu dodajemo jaja i sir. Isto tako masnu hranu sa masnom hranom. Tradicionlano: Bečka ili Karađorđeva se služe sa masnim sosom i kombinujemo sa koncentrovanim izvorima proteina i uh, u smislu meso i pomfrit je opet nešto što bi trebalo da zaobiđemo“, rekla je Jovana.

„Najbolja kombinacija su proteinske namirnice sa dosta povrća, voćne užine zasebno, banana koja je teško varljiva treba da se konzumira sama“, zaključila je nutricionista Ana Todorović.

broj komentara 0 pošalji komentar