Danci vežbaju na poslu, bolovanja nema

Koliki je učinak rekreacije tokom radnog vremena proveravali su radnici aerodroma „Esbjerg“ u Danskoj. Vežbali su svi, uključujući i one koji radno vreme provode u kancelarijama na veoma odgovornim poslovima.

„Osvežila sam se tokom popodneva boraveći ovde. Podigla sam puls i aktivirala telo“, rekla je Jate Pale, savetnica za putovanja na aerodromu „Esbjerg“.

Eksperiment traje već godinu dana.

„Unapređujemo svoju fizičku kondiciju dok se zabavljamo. Upoznajemo naše kolege na drugačiji način“, istakao je zaposleni na aerodromu Soren Dal.

Pokazalo se da se efikasnost povećala, a bolovanja smanjila.

„Zaposleni postižu više. Sada bolje i brže utovaruju avione. Bolje i istovaraju i čiste letelice. Dakle, postoji više energije, koju možemo da merimo poboljšanjem produktivnosti“, rekao je Just Bendik Justesen, istraživač Univerziteta južna Danska.

Da bi se postigli ovi rezultati, otkriveno je da rekreacija mora da traje najmanje jedan sat nedeljno.

Odlučeno je da pola sata plaća poslodavac, a još 30 minuta vežbanja premešteno je u slobodno vreme zaposlenih.

broj komentara 5 pošalji komentar
(sreda, 16. okt 2019, 21:19) - Гастарбајтер,пензионер [neregistrovani]

Другарска се песма ори!

За време Тита,ја гастарбајтер на одмору:Питам рођака,шта ради у селу за време радног времена:Ма,изашао сам (из фабрике!),да завршим један послић!

(sreda, 16. okt 2019, 20:42) - anonymous [neregistrovani]

A u šta mi sve sebe ne ubeđujemo?

Da smo nebeski narod, da smo najbolja nacija (ne znam po čemu), da smo najpošteniji.
Da su svi na svetu pod uticajem Zapada, osim nas...
Sve laži do laži i izmišljotine.
U SFRJ smo radili 8 sati...kako da ne! Od tih 8 sati, efejtivno se radilo samo 4 sata (50%), a možda i manje. A dugovi države rasli i na.kraju rasturili SFRJ, jer se 4 sata (7‐11) ispijala kafa/piva/rakija, lakirali se nokti, švalerancija...

(sreda, 16. okt 2019, 18:47) - anonymous [neregistrovani]

Sami sebe ubedjuju

To je zapadno ispiranje mozga sa vecitom teznjom zdrave nacije koja maksimalno radi i nikada nije bolesna. I onda sami sebe ubede da se lepo osecaju.

(sreda, 16. okt 2019, 12:30) - anonymous [neregistrovani]

Veca zamisljam

Vec zamisljam ove nase sunarodnike po raznim kancelarijama, koji se do 12h odmamuravaju od starleta, alkohola i ko zna cega, da njima kazes ajmo malo vjezbati. Radije ce prihvatiti litru rakije da pometu ako je donio ko.
Ne vjezba se da ne bi bio prehladjen, nego da imas izduvni ventil koji je prirodan i normalan i koji treba svakom od nas, a da ventil nisu pijanke, splavovi, bludnicenja sa starletama itd. Dugorocno ovo prvo ce ti pomoci da i u starije dane imas manje problema sa raznim kostanim i drugim tezim oboljenjima i da lakse podnosis starost, a ovo drugo ce te vec poslije 55 god. uciniti matorim konjem koji se jedva vuce i ima 101 bolest a i dalje nosa flasetinu zeste sa sobom. Sta je za pojedinca a i drustvo korisnije?

(sreda, 16. okt 2019, 09:00) - Beogradjanka [neregistrovani]

Ne verujem

Prvo:kakve veze imaju te vežbe sa smanjenjem bolovanja?Radim u firmi gde imamo 3 prof fizičkog,a dvoje su i treneri u nekim sportovima.Ništa manje nisu bolesni od drugih.
Drugo:zašto da mi to bude obaveza/osim što će oni koji fizikališu da budu produktivniji na poslu i da donose benefit poslodavcu!/ako nisam iz te priče,prosto mi se..neće.
Treće:em te nateraju,em ti uzmu pola h tvog,slobodnog vremena..užas
Kada pročitam ovakav članak ili onaj o Japancima koji toliko rade na poslu,da im je nova moda da povremeno “dremaju“,što na istom,što u metrou..jer tako pokazuju,opšte rado prihvaćeno ponašanje,da izgaraju na poslu!!!
Nismo mi na ovoj planeti samo sa jednim ciljem da budemo potrošna roba poslodavcima,a to nam se polako uvodi kao imperativ.Ok,pošteno odradiš svoj posao,a onda živiš ono što jesi.
Proleteri svih zemalja,ujedinite se!