Manje sna – gore ocene!

Neprospavana noć pre ispita gotovo da se podrazumeva kod većine studenata. Stručnjaci, međutim, napominju da je dobar san pred proveru znanja jedan od ključnih faktora uspeha. Osim redovnog odmora, veoma je važan i kvalitet sna.

Studenti koji dovoljno spavaju češće dobijaju bolje ocene na ispitima od svojih neispavanih kolega, pokazuju rezultati istraživanja sprovedenog na Institutu za tehnologiju Masačusets.

Iako mnogi smatraju da je neophodno ponoviti gradivo u noći pre ispita, stručnjaci su utvrdili da su, čak i kada su manje učili, akademci koji su sebi priuštili dovoljno sna pre provere znanja, dobijali bolje ocene i imali izraženiju koncentraciju, ali i bolje prezentovali usvojeno gradivo, naročito ukoliko su i prethodno imali ustaljeni raspored odlaska na počinak.

Osim redovnog spavanja, veoma je važan i kvalitet sna, jer pamćenje održava svežim, pospešuje sistematizaciju memorisanih činjenica i povezivanje naučenog.

Studijom je obuhvaćeno više od 100 ispitanika, svi su bili studenti i imali su različite životne navike, a analizom postignutih uspeha na ispitima uspostavljena je veza o uticaju kvalitetnog i redovnog sna na dobijene ocene.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 12. okt 2019, 22:22) - anonymous [neregistrovani]

Snovi

Sanjarenje pomaže:)
Imati snove, ciljeve, da postignem nešto..eto ti kako do boljih ocena.