U Srbiji sa depresijom živi oko 400.000 ljudi

Dan mentalnog zdravlja svet dočekuje sa oko 450 miliona ljudi koji imaju neki mentalni poremećaj. U Srbiji samo sa depresijom živi oko 400.000 ljudi. Lekari poručuju: mentalne bolesti mogu da se drže pod kontrolom, ali je važno da pacijenti potraže pomoć stručnjaka.

Svi koji žele danas mogu da urade test na depresiju, anksioznost i demenciju, jer su to bolesti koje su u porastu i u svetu i u našoj zemlji. Za pregled nisu potrebni ni knjižica, ni uput, sve je besplatno.

„Sve ove bolesti, koje ste pomenuli, stabilno rastu u celom svetu, pa i u Srbiji i ovo nije prvi put da radimo skrining, radili smo tokom septembra iste skrininge zdravlja, neki od građana koji su otkrili početak bolesti već su započeli lečenje“, navodi direktorka klinike „Laza Lazarević“, docent Ivana Stašević Karličić.

Dodaje da su neki od simptoma da nam je mentalno zdravlje ugroženo – nervoza, razdražljivost, pad produktivnosti na poslu... 

„Svaka vrsta ličnog diskonfora, lošeg osećaja, pada produktivnosti na poslu, razdražljivost, nervoza, ukazuju da treba da se javite lekaru“, objašnjava Stašević Karličićeva.

Dodaje da je važna prevencija bolesti – zdravi stilovi života, kao i saznanje da se to može desiti svakome.

„Ministar zdravlja je u januaru otvorio SOS liniju u za prevenciju suicida naša ekipa je imala oko 3.500 poziva i u skladu sa tim rešili smo da proširimo aktivnosti, otvaramo Centar za prevenciju suicida, koji je u okviru naše klinike. Neprestano u centru dežuraju dva lekara psihijatra, koji će raditi sa ljudima koji su pokušali suicid, a psiholozi će raditi sa porodicima suicidnih osoba“, istakla je direktorka klinike „Laza Lazarević“.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво