Smanjite rizik od alergija na kozmetiku – čitajte deklaracije i poštujte uputstva

Kreme za lice i telo, dezodoransi, parfemi – koristimo ih često. Iako prolaze kliničke studije kako bi se utvrdilo da su bezbedni po zdravlje, dešava se da zbog nekih od sastojaka dobijamo osipe, i druge neželjene reakcije. Stručnjaci objašnjavaju da su reakcije uglavnom alergijske.

„Obično budu ili konzervansi ili nešto drugo što se tokom leta javi pri korišćenju kozmetičkih preparata. Nanesemo kozmetički preparat pa izađemo na sunce, pa kad dobijemo sajedinstvo UV zračenja, i nekog elementa iz tog preparata, možemo dobiti neki dermatitis, neku upalu kože“, kaže primarijus dr Aleksandar Adamović, direktor Gradskog zavoda za kožne i venerične bolesti. 

„Možemo okriviti toplotu, pojačano znojenje... Neko ko svoju ličnu higijenu ne obavlja redovno, on će imati iste probleme i reći da je to od dezodoransa, a on se samo nije okupao“, dodao je dr Adamović.

Po mišljenju stručnjaka, ne možemo da izdvojimo jednu vrstu kozmetičkog proizvoda koja najčešće izaziva neželjene reakcije. Bilo koji proizvod može da sadrži neki sastojak koji nam smeta, pa ja zato čitanje deklaracije izuzetno važno.

Profesionalci tvrde da su sigurni kada koriste preparate proverenih kozmetičkih kuća.

„Koristim proizvode francuske kuće koja je vrlo visoko pozicionirana, koja postoji od 1936. godine. Pri uvozu proizvoda, oni prolaze našu sanitarnu kontrolu, a pritom je tu i kontrola zakona Evropske unije, koji su daleko stroži. Devetnaest godina radim sa ovim proizvodima i do sad nisam imala nijedan prigovor ni reklamaciju“, izjavila je vlasnica kozmetičkog salona Mirjana Vukasović Dragičević.

Jedno je sigurno, cena i nije preporuka, ali datum proizvodnje svakako jeste. Na žalost, ni sastav proizvoda ne govori mnogo, pošto ono što nekome prija, drugome može da izazove alergiju.

Deklaracija je da se čita, i to pažljivo 

Stručnjaci upućuju građane na revnosno čitanje deklaracija na kozmetičkim proizvodima. 

„Građani moraju da nauče da čitaju deklaracije, kako na ovoj vrsti proizvoda, tako i na ostalim, jer te deklaracije i jesu namenjene njima. Ono što je posao države, to je da uvede pravila koja će omogućiti lakše snalaženje, da te deklaracije zaista imaju podatke koje su od koristi. Na žalost, nekada na tim deklaracija ima potpuno nevažnih informacija“, rekla je, gostujući u Beogradskoj hronici, dr Vesna Pantić Palibrk iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

„Uputstva i upozorenja koja na određenim proizvodima stoje su veoma bitna informacija koju građani moraju da nauče da čitaju i da poštuju, jer mnogi proizvodi imaju ograničenja u primeni, u učestalosti primene i načinu primene kako ne bi izazvali neželjene efekte“, dodala je dr Pantić Palibrk.

„Alergijska reakcija je zapravo, očekivana reakcija na određene sastojke kod nekih ljudi, a novi pravilnik je doneo izmene u smislu toga da postoji obaveza proizvođača, odnosno odgovornog lica, čiji podaci i kontakt podaci moraju stajati na deklaraciji, jasno napisani, gde potrošači mogu da prijave neželjene efekte“, objasnila je dr Pantić Palibrk.

Izbacivanje određenih supstanci – na osnovu prijavljivanja neželjenih reakcija 

Svaki proizvođač je dužan je da vodi evidenciju o neželjenim efektima.

„Kada se učestalo pojavljuju promedbe na određeni proizvod, to se na nivou Evropske unije skuplja, različiti komiteti koji se bave zaštitom zdravlja potrošača proučavaju šta je zajedničko različitim vrstama proizvoda, koji imaju slične reakcije i onda se donosi propis i proučava se da li supstanca neka zajednička, dolazi se do toga šta često izaziva i evo u Evropi su izbačeni neki konzervansi“, rekla je doktorka.

Potrošači zbog neželjenih reakcija mogu da tuže proizvođače, ali ne i ako je u pitanju reakcija na sastojak, koji nije na listi zabranjenih, koje je odredio Pravilnik.

„Mislim da je pozitivno što smo preuzeli zakonodavstvo Evropske unije i nadam se da ćemo pratiti sve one izmene koje se i u Evropskoj uniji često dešavaju“, zaključuje dr Pantić Palibrk.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара