Oprez! Kod ginekologa na vreme

Imamo vremena za frizera, kozmetičara, kafu ili omiljenu seriju. Nemamo vremena za pregled ili ne možemo da čekamo u domu zdravlja.

Svako od nas može da smisli još mnogo izgovora za neodlazak na pregled, a takav jedan pregled sačuvao je život Dejani Trifunović, koja je dobila redak ginekološki rak.

„Posle drugog porođaja imala sam tu nesreću da obolim i da organizam reaguje na taj način zato što sam prokrvarila. Tada je veoma rano otkrivena faza karcinoma, to je vrlo retka vrsta karcinoma, horiokarcinom je u pitanju. I da se brzo reagovalo i započelo se sa terapijom“, rekla je Dejana Trifunović iz Ženskog centra „Milica“.

Lečenje je trajalo šest meseci, od kojih je pacijentkinja četiri provela u bolnici.

Milica je naglasila da su agonija i strah da li ćemo uspeti trajala, međutim, velikom podrškom i velikog tima stručnjaka, sve je uspešno završeno.

Podršku su joj pružale i žene koje su prošle kroz slične živote situacije.

„Rak dojke mi je otkriven pre 12 godina. Prošavši sve, shvatila sam koliko je važno imati dobre informacije i koliko loše informacije mogu da vam ubiju želju da se borite“, rekla je Vesna Bondžić iz Ženskog centra „Milica“.

U toj borbi, stid i strah mogu da pobede. Zato je važno da o ovim karcinomima govorimo.

O ginekološkim karcinomima se ćuti, ne priča se i to je intimni deo žene. Zato što sam videla, da neke žene dolaze kod ginekologa posle trudunoće i zaborave da su bile. Brinuti o svom zdravlju.

Dejana je reagovala na vreme. Otkrila nam je da je ponovo u drugom stanju.

„Nekada i nerazmišljajući uđemo u nešto i ja sam verovala, pobedila sam strah i svojom hrabrošću sam uspela da se nekako izborim sa tim, da ponovo ostenem trudna“, istakla je Dejana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво