Institut „Dedinje“ centar za edukaciju stranih kardiologa

Kalcifikovane srčane arterije predstavljaju jedan od velikih kardiovaskularnih problema, a na Institutu za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ rutinski se izvodi jedna od najuspešnijh metoda za uklanjanje naslaga.

Ishemijska bolest srca jedna je od najčešćih bolesti na našim prostorima. Ona je najčešći uzrok smrti kod osoba starijih od 45 godina, a kod muškaraca nakon 35. godine starosti.

Ova bolest srca, u 95 odsto slučajeva, podrazumeva nakupljanje masnih naslaga u koronarnim arterijama. Proces vodi ka sužavanju krvnih sudova, a samim tim i nezadovoljavajućeg dopremanja hranljivih materija i kiseonika do srčanog mišića.

Veliki problem su i izuzetno kalcifikovane srčane arterije, a jedna od najuspešnijih metoda lečenja je rotablacija koronarnih arterija, koju, ne samo da uspešno izvode na Institutu za kardiovaskularne bolesti „Dedinje", već je ova ustanova postala i centar za edukaciju stranih kardiologa.

Rotablacija, odnosno koronarna ateroktomija, podrazumeva struganje naslaga kalcijuma sa arterijskih zidova pomoću specijalnih sondi sa dijamantskim vrhovima.

„To je jedna veoma skupa i sofisticirana metoda, ali je ujedno i najuspešnija metoda za lečenje pacijenata sa problemom arterijskih naslaga“, kaže doktor Mihajlo Farkić.

Prema njegovim rečima, metoda je veoma bezbedna, dodajući da se mogućnost za komplikacije smanjuje sa iskustvom lekara.

„Zahvaljujući kompaniji Boston sajentifik izabrani smo kao obrazovni centar za obučavanje lekara za ovu metodu. Isto tako, certifikovani smo edukatori za ovo područje Evrope, Bliskog istoka i Afrike“, istakao je Farkić.

Institut za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ ima dugu tradiciju interventne kardiologije i radiologije i, kako kaže doktor Dragan Topić, za to su pre svega odgovorne starije kolege i njihovi mentori kao i čitavo osoblje ambio-sale, instrumentarke i tehničari.

Prošlonedeljni kurs je trajao dva dana tokom kojih su pored predavanja obavljene tri operacije.

Metoda rotablacije se pre svega koristi kod pacijenata kojima tradicionalne metode lečenja nisu donele boljitak.

„Čitava intervencija, u okviru koje se vrši i rotablacija, traje oko pola sata duže kada se koristi ova metoda nakon čega se u dovoljno prošireni krvni sud stavlja stent“, objašnjava Topić.

Farkić dodaje da se pacijenti posle zahvata već sutradan vraćaju normalnom životu i aktivnostima.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 17. sep 2019, 11:00) - bata [neregistrovani]

savet

Edukujte naše kardiologe pod hitno.... pa onda predjite na strane

(utorak, 17. sep 2019, 10:20) - Teodora Lektora [neregistrovani]

Skoro isto, ali različito

Ne dugu tradiciju, nego tradiciju. Reč dugotrajnost se značenjski podrazumeva u reči tradicija.