Srbija (treba da) šeta

Prirodno čovekovo stanje je da bude aktivan, da radi, hoda, bude u pokretu. Savremeno doba je od nas napravilo pasivne skupljače informacija, a umesto da se uživa u ličnim doživljajima, na društvenim mrežama prate se tuđi životi. Pod sloganom „Srbija šeta“ širom zemlje obeležava se Nacionalni dan pešačenja, a najbolji promoteri takvog načina života su planinari.

Članovi planinarskog društva „Kopaonik“, njih 330, krenuli su u šetnju od pijace na Banovom brdu, pored Šumarskog fakulteta, spomenika iz Prvog svetskog rata i Pionirskog parka došli do Hajdučke česme, a odatle nastavili do Miloševog konaka. Rekreativo-istorijska staza duga 12 kilometara.

„Ovo je staza koju sam ja uređivao sa mojim saradnicima iz društva i već 21 put vodimo planinare ovuda i leti i zimi“, kaže Jovan Đokić iz Planinarskog društva „Kopaonik“.

Pešačenje je najzdravija fizička aktivnost. Stimuliše ceo organizam i utiče na lučenje hormona sreće i zadovoljstva.

„Kretanje je definitivno naophodno za naš život od prve godine kad prohodamo do kraja mi se stalno krećemo“, objašnjava klinički psiholog Slađana Orlandić.

„Ja planinarim 40 godina. Da mi nije toga ne znam da li bih bila živa. Radila sam u zdravstvu i ovo mi je uvek bio dobar ventil“, rekla je Saška Vranković planinarka PD „Kopaonik“.

Na sreću stari planinari imaju sledbenike – ekipa RTS-a naišla je na grupu osnovaca. Sa planinarima šetaju i članovi Crvenog krsta, kažu tu su da pomognu ako zatreba.

„I ono što je najavažnije došli smo da se lepo provedemo i da uživamo sa našim planinarima“, istakla je Milica Stojanović iz Crvenog krsta sa Savskog venca.

Doktorka Ljubica Ilić Tasić ističe da bi odrastao čovek trebalo dnevno da pređe najmanje tri kilometra da bi bio zdrav i u dobroj kondiciji: „U šetnji treba provesti najmanje dva sata da bi čovek bio zdrav i da bi dobro funkcionisao i mentalno i fizički“.

U praćenju pređenih razdaljina može vam pomoći sportske narukvice ili brojači koraka. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво