Lečenje najtežih aritmija postaje standardna procedura u Kragujevcu

Na Klinici za kardiologiju Kliničkog centra u Kragujevcu urađene su prve elektrofiziološke procedure srca. Posle obuke lekara u Kliničkom centru Srbije, metoda kojom se dijagnostikuju i leče najteže aritmije, postaje standardna procedura i u Kragujevcu. Time će se znatno smanjiti liste čekanja, koje za elektofiziološke procedure traju i do dve godine.

Kada više ne mogu da pomognu lekovi ni pejsmejker, pristupa se elektrofiziologiji. Ubzan rad srca izaziva ozbiljne komplikacije, čak i moždani udar. Novom tehnologijom, uklanja se mišićni snop, koji je uzrok aritmije. 

„Kroz preponske vene, znači kroz donje šupljine, dođemo do srca, identifikujemo uz pomoć katetera mesto koje daje samu aritmiju, a onda strujom, zagrevanjem tog tkiva, na temperaturi od nekih 70 stepeni, se izmeni to patološko mišićno vlakno, i onda se ono eliminiše“, ispričao je dr Vladimir Ignjatović, elektrofiziolog Kliničkog centra u Kragujevcu.

Posle intervencije, pacijent je izlečen od aritmije i uspostavljen je normalan sinusni ritam. Do sada su rađene samo u Beogradu i Sremskoj Kaamenici.

„Ovo je velika privilegija za pacijente, jer je ova dijagnostičko terapijska procedura, do sada predstavljala usko grlo u tim precudarama, kada su kardiovaskularne bolesti u pitanju, baš zbog toga, što je relativno mali broj centara u našoj zemlji“, rekao je prof. dr Vladimir Miloradović, direktor Klinike za kardiologiju Kliničkog centra u Kragujevcu.

A potrebe pacijenata su velike. Samo u Kragujevcu, od početka godine, ugrađeno je oko 400 pejsmejkera, a na elektrofiziologiju čeka 40 pacijenata. Intervencija se obavlja u lokalnoj anesteziji, bez otvaranja grudnog koša, a brz je i oporavak.

„Pacijenti se odmah posle procedure osećaju bolje, i već narednog dana mogu da idu na kućno lečenje“, kaže dr Ignjatović.

Na Klinici za kardiologiju, godišnje se obavi oko 4.000 intervencija. Od bolesti, prednjači angina pektoris, a sve čeće i poremećaji srčanog ritma.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво