Bolesti srca i krvnih sudova ubica broj jedan

Svake godine kardiovaskularne, bubrežne i metaboličke bolesti, ubiju oko 20 miliona ljudi. Da bi se tome stalo na put, lekari različitih specijalnosti moraju da deluju udruženo, poruka je sa Evropskog kongresa kardiologije održanog u Parizu.

Bolesti srca i krvnih sudova su ubica broj jedan u svetu. Svet se protiv njih bori prevencijom i novim naučnim otkrićima. Predstavili su ih u Parizu. Oko 30.000 lekara iz 150 zemalja.

„Revolucionarno na ovom kongresu, a ja već poslednjih 25 godina sam svake godine na ovom kongresu. Ove godine mi je bilo 20. predavanje po pozivu i prvi put smo sada dobili jednu validnu i snažnu naučnu informaciju koja nam kaže da lek koji je do sada bio namenjen lečenju šećerne bolesti pomaže da se uspori i spreči srčana slabost, a da šećer uopšte nemate“, istakao je prof. dr Arsen Ristić, kardiolog Kliničkog centra Srbije.

„Srčana slabost znači da vaše srce nema dovoljno snage da pumpa krv koja je potrebna organizmu i to dovodi do niza problema. Česta je kod pacijenata sa dijabetesom tip 2 i taj problem je dugo bio neprepoznat“, objasnio je dr Danilo Verge iz Švedske.

Iza novih otkrića stoji jača veza kardiologa i endokrinologa.

„Moramo da napravimo bolju saradnju, kako pacijenti ne bi čekali mesecima na pregled kod kardiologa, endokrinologa. Moramo da budemo efikasniji“, istakao je prof. dr Semi Hadad, francuski endokrinolog.

„Svi znamo da je dijabetes faktor rizika za nastanak srčanog i moždanog udara, srčane slabosti...“, podsetio je prof. dr Mihail Kosiborod, kardiolog iz Sjedinjenih Američkih Država.

A svake godine od posledica šećerne bolesti umre oko četiri miliona ljudi.

„U Italiji smo izračunali da je za godišnje lečenje pacijenta koji ima dijabetes i bolest srca, potrebno oko 10.000 evra. Kardiolozi, endokrinolozi i mi, ekonomisti, zaključili smo da je rešenje rano otkriće bolesti. Tako bi pacijenti imali kvalitetniji život, a troškovi bi bili manji“, kaže ekonomista iz Italije Frančesko Saverio Manini.

I u Srbiji su bolesti srca i krvnih sudova ubica broj jedan, a dijabetes ima oko 710.000 ljudi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво