Španski spinalni hirurg Ventura ponovo u Kragujevcu

Norberto Ventura, čuveni spinalni hirurg iz Španije, ponovo je u Srbiji. Za tri godine otkako dolazi, sa lekarima iz Kragujevca i Niša obavio je veliki broj najkomplikovanijih operacija kičme, najviše kod dece.

Doktor Ventura će kod petoro dece obaviti komplikovane operacije na kičmi. Sa kolegama u Kliničkom centru u Kragujevcu obavlja i preglede.

Od 15 pregledanih mališana sedmoro je hospitalizovano i oni će se posle dodatnih pregleda pripremati za operacije. Među njima je i 11-godišnja Sofija.

„Od rođenja se leči u Banji Koviljači i nije imala težih komplikacija do perioda puberteta kada dolazi do pojave neuro-muskularne skolioze i problema sa disanjima. U konsultaciji sa dr Venturom obećana je operacija kičme koja će poboljšati kvalitet života“, kaže Sofijina majka Danka Tasev. 

Doktor Ventura operacije radi potpuno besplatno.

„Biće pet mališana na programu ove nedelje i ono što smo posebno ponosni dr Lajović će biti vodeći operator, a doktor Ventura, njegov mentor, će mu asistirati. To je deo našeg plana koji polako treba da zaokružimo. U okviru tog plana smo edukovali dr Katarinu Pavlović koja je provela tri nedelje u bolnici San Žuan u Baseloni na poslovima anesteziologa i intenzivne nege i ta iskustva i to znanja smo implementirali ovde u Kragujevcu. Dakle, plako, posle tri godine strpljivo i uporno do onog standarda koji smo želeli“, objasnio je prof. dr Predrag Sazdanović, direktor Kliničkog centra u Kragujevcu.

Za tri godine u Kliničkom centru je urađeno 50 složenih operacija kičme na pacijenatima iz cele Srbije.

Ove godine doktor Ventura je sa timom lekara pregledao pacijente iz Crne Gore, a cilj je da se u ovoj ustanovi uskoro leče pacijenti iz celog regiona i Evrope.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво