Dijagnostika i lekovi neophodni da bi se iskorenio hepatitis

Svetska zdravstvena organizacija odredila je 2030. kao poslednju godinu za iskorenjivanje hepatitisa C i B. Od virusa hepatitisa C obolelo je oko 350 miliona ljudi, a oko 290 miliona ne zna da ga ima. Ipak, manje je obolelih, zahvaljujući prevenciji i skrininzima. Lekari kažu da je kod nas broj obolelih minimalno opao, jer nedostaju dijagnostika i lekovi.

Hepatitis je hronično zapaljenje jetre nastalo usled virusa. Od pet potpuno različitih virusa koji su uzročnici, hepatitis C i B su jedina dva koja mogu preći u hronični oblik prouzrokujući bolest sa posledicama.

„Hepatitis C je bolest koja se prenosi putem krvi, znači zloupotrebom narkotika, nezaštićenim seksualnim kontaktima, različitim stomatološkim, hirurškim intervencijama, recimo putem dijalize, putem transfuzije krvi i krvnih derivata, a tu su i druge, mogu da kažem, infektivne procedure kakve su tetovaža, pirsing“, objašnjava docent Ivana Milošević, zamenica direktora Infektivne klinike KCS.

Otkriva se slučajno rutinskim davanjem biohemijske analize. Simptomi su nespecifični.

Bivša medicinska sestra Stanka Kovačević iz Požarevca, koja je na poslu dobila hepatitis, leči se 16 godina.

„Umor, stalni umor onda gubitak na težini. Pregledao me rendgenolog i uputio na infektivnu kliniku. Dobro se osećam“, priča Stanka.

Postoje problemi da bi se bolest otkrila i lečila.

„Najveći problem u lečenju u Srbiji hepatitisa C je nedostatak testova iz kojeg razloga mi ne možemo da utvrdimo broj novootkrivenih i otežan pristup novim terapijskim opcijama za najveći broj naših pacijenata. Takođe, nedostatak neinvazivnih dijagnostičkih procedura kao što je fibrosken“, ukazala je prof. dr Jasmina Simonović Babić, hepatolog Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS.

Hepatitis C je teška progresivna bolest koja u oko 30 odsto inficiranih dovodi do ciroze jetre, sa mogućnostima nastanka kancera jetre. Ipak, hepatitis C je izlečiv ako je pod kontorlom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво