Tropske bolesti postaju naša stvarnost

Promena klime, blage zime, duži topli periodi, velike padavine ali i suše, pogoduju različitim vrstama komaraca i krpelja koji prenose tropske i druge zarazne bolesti.

Denga groznica, encefalitis i druge zarazne bolesti sve se češće javljaju i u oblastima sa umerenom klimom, dakle u evropskim zemljama. Ipak, tokom leta, u vreme putovanja, postoji više mogućnosti da do neke od ovih bolesti dođe. 
 
Mnogo je faktora koji dovode do toga da se bolesti koje nisu postojale u našem regionu, našoj zemlji, sada javljaju, ističe gošća Jutarnjeg programa, specijalista za infektivne i tropske bolesti, dr Ljiljana Jemuović.
 
„Klimatske promene, migracije stanovništva, mutacije virusa... Definitivno smo postali globalno selo i neke bolesti koje u našoj zemlji nisu postojale i bile vezane za suptropske i tropske predele sada su importovane i događaju se i nama. Toga će biti sve više“, naglašava doktorka.
 
Po mišljenju lekara, najvažnije je informacija. Bojazan od izbijanja akutnih zaraznih bolesti koje znaju da budu jako ozbiljne i smrtonosne, ne treba da nas odvratiti od putovanja i poslova vezanih za različite kontinente, ali, važno je da budemo informisani.
 
„Najvažnije je da se, pre svega, svaka osoba koja ima neko postojeće oboljenje, javi svom lekaru i da se konsultuje o terapiji i da se informiše u ustanovama koje su specijalizovane za te stvari, kao što je Institut za javno zdravlje, gde se svakoga dana može saznati kakva je epidemiološka situacija u svetu“, kaže doktorka Jemuović.

Ukoliko nameravate da putujete tu ćete dobiti informaciju da li treba da se vakcinišete, koje su bolesti najčešće u tim regionima, a ukoliko duže ostajete, koje vakcine treba da primite, savetuje gošća Jutarnjeg programa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се