U Brazilu i psi mogu biti deo medicinskog osoblja

Upotreba pasa u medicinske svrhe odavno je poznata. Pomažu osobama sa invaliditetom, njuhom detektuju oboljenja, upozoravaju na predstojeći infarkt ili epileptični napad. U Brazilu, u dečijim bolnicama,U mali pacijenti igraju se lekara, dok su psi kobajagi pacijenti, što ima veliku ulogu u lečenju mališana.

Mnogi Brazilci, ljubitelji pasa, obučili su svoje ljubimce za medicinsku pomoć i u lokalnim medicinskim ustanovama pomažu i pacijentima i lekarima. Jedan od njih je i Žuka koji je uspešno prošao testove i kvalifikovao se za rad u medicinskim ustanovama.

„Procena pasa za medicinsku pomoć sastoji se od niza testova. Na primer, ne smeju da se plaše buke. Moraju da budu poslušni i dobro reaguju na svako ponašanje pacijenata, pa čak i kad ih odjednom zgrabe“, objašnjava Vivijane Dona, vlasnica psa za medicinsku pomoć.

Tri godine kasnije, Žuka ima svoj krug obožavalaca, uključujući ljude u staračkim domovima, decu u bolnicama i depresivne osobe. Pas se kupa noć pre ulaska u ustanovu, gde dodatno prolazi kroz dezinfekciju.

Druži se sa decom starijom od tri godine koja imaju stabilno zdravstveno stanje i nisu alergična na životinje.

„Radimo sa medicinskim i timovima za negovanje, da vidimo koja deca ispunjavaju uslove za učešće. Izabrana deca mogu da ustanu iz kreveta i povećaju interakciju sa ljudima oko sebe, kao i da učestvuju u aktivnostima terapeutskog psa jednom nedeljno“, navodi Natalija, psiholog u bolnici „Prontobejbi“.

Deca igraju uloge lekara, koriste medicinske rekvizite, pregledaju pse. Naizgled jednostavna igra ima važnu ulogu u lečenju dece.

„Budući da psi takođe dobijaju injekcije i lekove, mogu da olakšaju nervozu dece. Nakon što mališani učestvuju u 'terapiji za kućne ljubimce', lakše podnose svoje lečenje i testove poput vađenja krvi“, dodaje psiholog.

Rezultati su izuzetno pozitivni. Deca zaboravljaju na svoju bolest i ohrabruju se za dalje lečenje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво