Trčite ujutru ili uveče, ali nikako ispod celofana i šuškavaca

Najtoplije godišnje doba donosi nam mnoge prijatne večeri i jutra, pa neki rekreativci umesto u teretani vežbaju na otvorenom. Ipak, ovako visoke temperature mogu biti opasne ukoliko se ne pridržavamo određenih pravila, čak i kada je rekreativno trčanje u pitanju.

Sprave i staze za trčanje na otvorenom tu su da bi se koristili kada je lepo vreme. Međutim, da li su velike vrućine to „lepo i pravo vreme“ za fizičku aktivnost?

Trčati oko osam sati ujutru kada je ovako toplo nije toliko loš izbor, ocenila je Ivana Pavlović iz beogradskog trkačkog kluba „Raning“ dodajući da nijedno vreme nije adekvatno, ali da ono što je važno je da se adekvatno obučemo.

„Ako trčite ili trenirate na spravama morate da obučete nešto laganije – što šire stvari, ništa što je tesno, što se pripija, da postoji vazduh koji cirkuliše, da bi vam bilo hladnije“, objasnila je Pavlovićeva.

U ovakvim vremenskim uslovima trenira se rano ujutru ili kasno uveče. Takođe, vrlo je važno šta jedemo i kada to radimo.

„Ne možete da večerate u 10 uveče pa da odete na stazu rano ujutru. Večerajte do šest-sedam da bi telo imalo vremena da hranu svari da ujutru već u šest-sedam budete na stazi, to bi bilo idealno“, naglasila je Pavlovićeva.

Kada se govori o fizičkim aktivnostima tokom leta, važno je podsetiti se značaja hidriranja i kroz tečnost sa elektrolitima i kroz hranu.

„Hrana treba da bude lagana, što više voća i povrća, tikvice, krastavac, celer... sve ono što pomaže da se bolje hidrirate i bolje izdržite trening jer se telo više umara na vrućinama, mnogo je teže trčati leti nego zimi, a idealna temperatura za trčanje je 10 stepeni“, otkriva Pavlovićeva.

Mnogi toplo vreme žele da koriste za vežbanje da bi se više znojili kako bi smršali. To može ozbiljno ugroziti zdravlje.

„To je baš opasno, naročito nošenje raznih pojaseva, celofana, šuškavca na temperaturama iznad 30 stepeni, tako se samo pregrevaju se kosti i mišići. Nikako to nemojte raditi“, poručila je Pavlovićeva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи