Britanski lekari pronašli način da odlože menopauzu 20 godina

Eksperti za vantelesnu oplodnju predstavili su pacijentkinjama u Velikoj Britaniji novu medicinsku intervenciju kojom bi se menopauza mogla odložiti i do 20 godina.

Od nove operacije mogle bi da imaju koristi hiljade žena koje imaju zdravstvene probleme poput bolesti srca i osteoporoze, koje donosi menopauza, piše britanski list Gardijan.

Međutim, stručnjaci veruju da bi ista intervencija mogla da promeni nabolje živote miliona žena tako što bi odložila pojavu simptoma menopauze koji se kreću od neraspoloženja, anksioznosti, teškoća sa snom i valunga do noćnog znojenja i smanjene seksualne želje.

Medicinska procedura, koja košta između 7.600 i 12.000 evra, dostupna je ženama do 40. godine u birmingemskom „Profamu“, na čijem čelu je Sajmon Fišel, britanski stručnjak za vantelesnu oplodnju.

„Ovo ima potencijal da bude od ogromnog značaja za svaku ženu koja želi da odloži menopauzu iz bilo kog razloga, ali i one žene koje su morale da primaju hormonsku terapiju“, objasnio je dr Fišel.

Do sada se devet žena podvrlo proceduri uklanjanja i zamrzavanja tkiva jajnika sa mogućnošću odlaganja menopauze tokom kasnijeg doba.

Laparoskopski, to jest kroz veoma mali rez, doktori uzimaju delić tkiva jajnika koje se potom zamrzava. Kada žena počne da ulazi u menopauzu, za nekoliko decenija na primer, zamrznuto tkivo vraća se u telo.

Da bi se povratio nivo hormona bira se mesto gde je protok krvi dobar, poput potpazušja. Pod uslovom da tkivo „preživi“ proces, trebalo bi da vrati nivo hormona i zaustavi menopauzu.

Sličan postupak koristi se kod pacijentkinja koje očekuje agresivna terapija protiv raka, a potrebno je očuvati plodnost, to jest mogućnost da ona kasnije dobije decu.

Britanski naučnici tvrde da od momenta uzimanja tkiva i njegovog vraćanja zavisi period odlaganja menopauze.

Dvadesetpetogodišnjakinje mogu računati na 20 godina odlaganja, dok će kod 40-godišnjakinja taj period biti oko pet godina.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво