Dobar, loš i zao holesterol

Kada govorimo o opasnosti od povišenih vrednosti holesterola, obično mislimo na takozvani „loš holesterol“ ili LDL. Međutim, nova istraživanja koja su sproveli stručnjaci sa Univerzitetske klinike u Kopenhagenu pokazuju da bi trebalo izmeriti i uzeti u obzir još jedan pokazatelj, takozvani, „zaostali holesterol“, koji nije ništa manje opasan.

Koncept holesterola je nedavno pretrpeo određene izmene. Stručnjaci sada smatraju da nije dovoljno da znamo samo nivo „lošeg“ i „dobarog“, već i „zlog“ holesterola. Upravo je ovaj poslednji najviše povezan sa povećanim rizikom od infarkta miokarda i moždanog udara.

Naučnici su uz pomoć savremene tehnologije, poznate kao metabolomika, dokazali da se sadržaj holesterola u masnim česticama u krvi sastoji od jednakih udela sve tri vrste holesterola.

Odakle je došao treći? „Zli“ ili „zaostali“ holesterol je sadržaj holesterola u lipoproteinima bogatim trigliceridima ili rezidualnim česticama. Trenutno je najlakši način za određivanje nivoa ovog holesterola ispitivanjem triglicerida u krvi.

„Ovi rezultati ukazuju da prevencija infarkta miokarda i moždanog udara treba da bude usmerena ne samo na smanjenje nivoa lošeg LDL holesterola, već i na smanjenje preostalog holesterola ili triglicerida. Do sada su se i kardiolozi i lekari opšte prakse fokusirali na LDL holesterol, ali u budućnosti bi trebalo da promenimo taktiku“, smatra profesorka Borga Nordestgard sa Univerziteta u Kopenhagenu.

Prema ovom istraživanju, najvažnija stvar koja se može učiniti da bi se postigao najniži mogući nivo zaostalog holesterola i triglicerida u krvi, bez upotrebe lekova, je da održavamo normalnu telesnu težinu.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво