Tehnologija pomaže srcu

Aritmija je stanje kada postoji poremećaj u brzini i ritmu rada srca. Većina aritmija su bezopasne, ali postoje i one koje su veoma ozbiljne, moraju se na vreme otkriti i kontrolisati. Zahvaljujući unapređenju tehnologije na Institutu za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“, lečenje srčanih aritmija je postalo rutinska stvar.

U svetskoj kliničkoj praksi tri-de elektro-anatomsko mapiranje postalo je standard, a najsavremenija verzija ovog uređaja sada je u posedu i Instituta „Dedinje". Početkom jula lekari Instituta uradili su ablacije aritmija sa novom tehnologijom, i to su prve operacija takve vrste na Balkanu.

Šef odseka elektrofiziologije i zamenik upravnika klinike za kardiologiju Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“, doktor Velibor Ristić, je kardiolog-interventni elektrofiziolog. Usavršavao se u vodećim centrima za lečenje srčanih aritmija u Hamburgu, Pragu i na Institutu Bakuljev u Moskvi. U Milanu je položio ispit za evropskog elektrofiziologa, a deo karijere je proveo i na radu u Kuvajtu.

Gostujući u Jutarnjem programu doktor Ristić objašnjava da su aritmije velika skupina električnih oboljenja srca i da nisu sve iste. Određena grupa aritmija je benigna i one ne mogu da ugroze čovekov život. Ali postoje i maligne srčane aritmije koje kreću iz srčanih komora i one mogu da izazovu srčani zastoj i naprasnu srčanu smrt. U zavisnosti od vrste aritmije, razlikuje se i način lečenja.

Institut za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“, kako navodi dr Velibor Ristić, godišnje uradi više od hiljadu elektrofizioloških procedura, od čega oko 700 operacija kateterskih ablacija srčanih aritmija i ugrade oko 400 pejsmejkera i srčanih kardiovert defibliratora.

„Standardno je danas da se u otkrivanju lokacije bolesnog tkiva u srcu, srčane aritmije, koriste navigacioni tri-de maping sistemi. Ovo što smo uradili nedavno jeste uz primenu najsavremenije tehnologije. To je tri-de maping sistem aritmije koji je izuzetno brz, ima izuzetno visoku rezoluciju i mnogo je precizniji u dijagnostici“, navodi kardiolog.

Tri-de maping je navigaciona tehnologija kojom mogu da se otkriju električni potencijali u srcu i da se ti električni potencijali pretvore u sliku. Pritom, ovaj sistem ima mogućnost da pokaže tačno kuda se prostire srčana aritmija u različitim bojama i da otkrije mesto odakle ta srčana aritmija kreće. Ova navigaciona tehnologija, kao i sve navigacione tehnologije, preuzeta je iz svemirske tehnologije i vojne industrije, dodaje doktor Ristić.

„Kuriozitet je da je ovu tehnologiju Institut „Dedinje“ dobio kao prvi na Balkanu, jer je prepoznat kao vodeći centar u regionu i jugoistočnoj Evropi, i ovaj uređaj smo dobili kao donaciju. Kompanija „Boston sajentifik“ koja je donirala ovu opremu je već ponudila, i na jesen će biti potpisan zvanični ugovor, da postajemo glavni edukativni centar za jugoistočnu Evropu, severnu Afriku, zemlje Bliskog Istoka, deo Rusije i Ukrajine“, naglašava gost Jutarnjeg programa.

Osim toga, na Institutu za kardiologiju nedavno je ugrađen i uređaj za srčanu slabost. Srčana slabost je dobila epidemijske razmere u svetu i u našoj zemlji, a zdravstveni sistemi troše ogromna srdstva kako na lekove, tako i na hospitalizaciju pacijenata, i sve ostale troškove u njihovom lečenju, objašnjava doktor.

„Ova tehnologija je potpuno drugačiji koncept u lečenju, a zasniva se na uređaju koji izgleda kao pejsmejker, ali to nije. Ima elektrode koje se ugrađuju, jedna na površinu srca, a druga u desnu srčanu komoru i one su spojene sa jednim kompjuterom koji konstantno šalje struju jako malog intenziteta i deluje tako da srce koje je oslabljeno počne da bolje provodi električnu struju u srcu, da se otvaraju voltažni kanali u srcu i da srce bolje kontrahuje“, navodi dr Ristić.

Ova operacija koju su izveli lekari na Institutu „Dedinje“ je treća u svetu. Urađena je jedna u Nemačkoj, jedna u Austriji, a kod nas treća, s tim što su naši lekari uradili i još dve dodatne.

„Prvi pacijent kome smo ugradili taj uređaj je imao snagu srca oko 10 odsto i nije mogao gotovo da ustane iz postelje. Posle tri sedmice, čovek ide uz stepenice i oseća se dobro, promenili smo mu lekove i presrećan je“, kaže na kraju gostovanja u Jutarnjem programu, kardiolog dr Velibor Ristić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво