Sat konzumiranja nargile isto kao 100 popušenih cigareta

Leto je idealno za širenje još jednog poroka kod mladih. Nargila. Prema podacima, dobijenim istraživanjem među mladima između 13 i 15 godina po standardnoj metodologiji Svetske zdravstvene organizacije, rezultati pokazuju da 11 odsto mladih puši, 14,5 odsto koristi nargilu, a 22 odsto mladih puši elektronske cigarete.

Deca u Srbiji masovno posećuju barove u kojima se puše nargile. Niko im ne traži ličnu kartu, roditelji misle da je to bezazleno, ali lekari kažu da je reč o novoj opasnoj pošasti.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, doktorka Srmena Krstev, predsednica Republičke stručne komisije za kontrolu duvana istakla je da nije važno da li je  leto ili zima i da razlike nema.

„Sve je više nargila barova, nažalost u blizini škola.  Nargila je veoma štetna, radi na principu zagrevanja uglja i iznad njega se zagreva i duvan, pa tu imamo produkte sagorevanja i uglja i duvana. Mnogo su veće koncentracije ugljen monoksida, teških metala i katrana, kancerogenih materija. Sastav se ne kontroliše, kupovina je zabranjena, ali konzumacija nije“, napomenula je Srmena.

Svuda postoji nikotin, a on izaziva zavisnost. Na žalost neki mladi ljudi koriste sve pomenute stvari istovremeno.

Nemora se biti zavistan od nargile ukoliko ona ne sadrži duvan, ako ima neke biljne sastojke, ali je sagorevanje uglja prisutno, pa je to takođe štetno.

„To je sve propaganda duvanske industrije, da bi se regrutovali novi mladi pušači. Upotreba nargile krenula je kada je zabranjeno pušenje na javnim mestima, pa je tada svet usmerio nove proizvode na mlade i nove konzumente u industriji duvana“, rekla je doktorka.

Trećina stanovništva su pušači, pa je u porastu rak pluća, kao i srčana i plućna oboljenja kao posledica konzumiranja duvana.

„Novi zakon donosi zabranu pušenja u svim prostorima, uvođenje duvanskog dinara i razvoj službi za odvikavanje pušenja, kao i edukacija mladih. Važan je pristup mladima, i da odrasli daju primer svojom odgovornošću, kao i propisane svetske mere o zabrani pušenja koje su u svetu dale odlične rezultate“, napomenula je doktorka Srmena Krstev, predsednica Republičke stručne komisije za kontrolu duvana.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво