Predlog da se zabrani roštilj na ćumur

Skupštinskom Odboru za zdravlje i porodicu stigla je predstavka doktora Ivana Nikolića iz Beograda koji traži da se zakonom zabrani upotreba roštilja na ugalj u registrovanim ugostiteljskim objektima i da se oni zamene električnim ili roštiljem na gas, zbog sve češće pojave tumora debelog creva.

Poslanik Milovan Krivokapić, koji je izvestio članove Odbora za zdravlje i porodicu o pristiglim predstavkama građana, kaže da je doktor Nikolić naveo da u nastanku karcinoma debelog creva veliku ulogu imaju heterociklični amini i policiklični aromatični ugljovodonici koji se stvaraju isključivo prilikom korištenja roštilja na ugalj.

„Radna grupa skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu je predložila da se prestavka uputi Ministarstvu zdravlja, sektoru za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu na razmatranje“, naveo je Krivokapić.

broj komentara 45 pošalji komentar
(subota, 20. jul 2019, 20:25) - Mleveno [neregistrovani]

Meso

Meso u Meku je napravljeno u Srbiji,Indjiki.

(petak, 12. jul 2019, 15:23) - anonymous [neregistrovani]

Ma McDonald s je super

Ma McDonald s je super. Jedite genetski modifikovane proizvode iz Amerike.

(utorak, 18. jun 2019, 12:47) - anonymous [neregistrovani]

Cumur

Nije baš istina da niti jedna zemlja nije zabranila čumur, u Kanadi je zabranjeno

(nedelja, 16. jun 2019, 11:07) - anonymous [neregistrovani]

Roštilj

Doca posle ovog izlaganja pravac na jednu punjeni pljesku!!!

(petak, 14. jun 2019, 21:09) - anonymous [neregistrovani]

Jeste da

To nam je od "lepog" života ne od roštilja!! Ma na Terazijama ću da ga pečem

(petak, 14. jun 2019, 17:39) - anonymous [neregistrovani]

Nije isti cumur

On to prica o americkom uglju koji je kompresovana prasina. Nas ugalj je drugaciji. Pre ce visak stetnog ulja i gasa da izazovu problem nego li ugalj koji se i koristi da poboljsa rad creva. Ako je neko probao medicinski ugalj, zna da se koristi za poboljsanje rada creva. Rak debelog creva ne bira to ko sta jede. I semenke u "zdravoj hrani" na hlebu, susam najobicniji, moze da cuda stvori. Neka zabranjuje susam u debelom crevu, a rostilj neka ostavi na miru jer ga u Srbiji najzdravije spremaju ljudi.

(petak, 14. jun 2019, 13:11) - anonymous [neregistrovani]

Meso

Haha samo da nije do ćumura. A meso je izuzetno zdravo!!! I sve oko njega čime se hrani i prska????

(petak, 14. jun 2019, 12:43) - Gaga [neregistrovani]

Vekovima to radimo pa sto sad sveznalico

U celom svetu se rostilja na cumur i nijedna zemlja nije to zabranila jedino kod nas digla se galama od pojedinaca, pre toga galama oko dimljenog mesa u pusnicama. Kancerogeno, kancerogeno a zar nije bilo kancerogeni i pre sto godina, ljudi dimili meso lozenjem drva pa ziveli zdravije i duze nego danas. Druga poenta je ovog predliga, kupujte susene proizvode u prodavnicama i marketima, oni su suseni na "paru" koja je zdravija, mozda i jeste ali takav suseni proizvod nemoze opstati ni tri dana a da nepozeleni i pokvari se.

(petak, 14. jun 2019, 08:45) - Маторац [neregistrovani]

Истина


"Rostilj koji nije na cumuru nije rostilj. To je kao bezalkoholno pivo." Баш тако - пиво без алкохола, кафа без кофеина, слаткиши без шећера... Да ли је доктор анализирао помфрит који се продаје деци, а који се данима пржи у истом уљу?

(petak, 14. jun 2019, 08:12) - Bobi [neregistrovani]

Cumur

Cumur nije klasican ugalj i to ruzno zvuci vec je polu tretiljana paljenjem bukovina.Po toj logici sve sto zagoreva cak i ono sto zagori u serpi je kancerogeno.I jeste tako,ali kancerogeno je sve oko nas pa je onda najzdravije sve nas zajedno da zabrane.