Dva puta meri, jednom seci – važi i za estetsku hirurgiju

Estetske, plastične i rekonstruktivne procedure, i antiejdžing medicina, sve su popularnije i dostupnije. Mećutim, često se dešava da njima, umesto da rešimo neki problem, dodatno ugrozimo i izgled i zdravlje. Zato država najavljuje strožu kontrolu te oblasti.

U pogrešnim rukama, na pogrešnim mestima i sa pogrešnim sredstvima za rad, intervencija koja bi trebalo nekoga da ulepša i zaustavi starenje, može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema. Na primer, botoks može da izazove ozbiljnu alergijsku reakciju.

„Bilo je i drastičnijih primera, od odumiranja delova kože, nekroze kože, parcijalnog slepila, do embolije... Pored lokalnih komplikacija mogu da se jave i sistemske pa i anafilaktički šok“, rekao je profesor dr Marijan Novaković, predsednik RSK Ministarstva zdravlja za plastičnu hirurgiju

„U Aziji je registrovano 1.000 slučajeva slepila kao posledica ubrizgavanja filera u koren nosa i između obrva, u Americi 146 slučajeva slepila, od toga jedna trećina obostrano, na našu sreću mi to nismo imali, ali bio bi problem da do toga dođe, jer od momenta ubrizgavanja do momenta spasavanja, ne sme da prođe više od 90 minuta“, objasnila je dr Svetlana Vesanović iz Radne grupe Ministarstva zdravlja za plastičnu hirurgiju

Zato, još jednom upozorenje – ubrizgavanje botoksa, korekciju nosa ili grudi, sve do skidanja mladeža, trebalo bi raditi u zdravstvenim ustanovama, državnim ili privatnim. Dodatni razlog za oprez je i lažno predstavljanje, pa su oni sa kursom – plastičči hirurzi, a lekari na specijalizaciji – specijalisti.

„Radi se i u frizerskim salonima i u apotekama, i u nekim salonima lepote. Imamo informacije da se radi na nekim žurkama u okolini Beograda, u nekim vilama se prave partiji botoksa, flera i ostalog, čak mi je jedna pacijentkinja rekla da joj je to dizajner radio, jer je dao akciju da to košta nešto minimalno“, izjavio je dr Novaković.

Zato je usvojen Pravilnik o neophodnim kriterijumima za rad. Kontrole će biti strože, oduzimaće se licence za rad, a one koji ne rade po zakonu, čekaju i druge sankcije.

„Sve one koji se ne budu pridržavali zakona i obaveza koje nalažu i Hipokratova zakletva, i zakon, takvi ljudi će biti isključeni iz našeg članstva. To je što se tiče zaštite struke, a s druge strane, na prvom mestu nam je zaštita pacijenata, jer verujte mi, svi loši slučajevi, svi koji su pogrešno tretirani, na kraju završe kod hirurga plastičara“ rekao je profesor dr Nenad Stepić, načelnik Klinike za plastičnu hirurgiju i opekotine VMA.

I na kraju, nije sve tako crno. Zbog odličnog kvaliteta, a niže cene usluga, Srbija je na mapi zdravstvenog turizma postala interesantna strancima i u ovoj oblasti. Ali, oni pre intervencije, sve dobro provere.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво