Zaštita od sunca je zdrava navika koja se usvaja još u detinjstvu

U Srbiji, svake godine oko 650 ljudi dobije melanom, rak kože. Sa povećanjem indeksa UV zračenja, potrebno je sprovesti mere zaštite kože. Savete o periodima boravka na otvorenom, adekvatnoj garderobi i zaštitinim preparatima, uputila je doktorka Lidija Kandolf Sekulović.

„Da podsetimo ljude da je važno da između 11 i 17 časova probaju da se sklone sa sunca, da budu adekvatno obučeni a da na otkrivene delove kože nanose preparate sa faktorom zaštite 50. Obavezni su i šešir i naočare“, savetuje dr Lidija Kandolf Sekulović.

Doktorka dodaje da, oni koji se bave fizičkim aktivnostima na otvorenom, to planiraju za rane jutarnje ili kasne popodnevne časove.

„UV zračenje direktno oštećuje genetski materijal u koži i dovodi do raka kože, ubrzanog starenja kože, raznih mrlja na koži, i, sa izlaganjem suncu, koje počinje još od detinjstva. Čak 75 odsto tog oštećenja se skuplja u detinjstvu jer deca tada najviše borave napolju. Skupljanjem oštećenja se povećava rizik za nastanak raka kože i melanoma, kao jednog od najopasnijeg“, ističe dr Kandolf Sekulović.

Kampanja „Zaštita za sve“ sprovodi se od prošle godine. Ciljna grupa za edukaciju o zaštiti od sunca su roditelji, nastavnici i deca.

„Zaštita od sunca, kao zdrava navika, najbolje se usvaja u detinjstvu. Zato smo radili na tome da učitelji, radili smo sa Ministarstvom prosvete, prođu on-lajn kurseve koje su pripremili dermatolozi iz Udruženja dermatologa Srbije“ , rekla je dr Kandolf Sekulović.

Pet najboljih učitelja sa najboljim nastavnim programom o zaštiti će na takmičenju 10. juna imati prilike da osvoje glavnu nagradu – opremanje učionice. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво