Tišina u bolnici? Teško!

Boravak u bolnici je sam po sebi stresan. Dodatna činjenica, da je to mesto u kojoj se skoro neprekidno čuju interfoni, generatori, respiratori, klima uređaji i škripa vrata, inspirisala je naučnike da istraže kako u bolničkom okruženju, buka utiče na pacijente.

Osim zvukova koje stvaraju bolnički aparati, tu je i osoblje koje je u redovnim konsultacijama, žamor radnika koji su zaduženi za održavanje ili čišćenje objekta i naravno – neretko bučni posetioci. 

Svesni toga da buka negativno može uticati na pacijente, grupa građana u SAD, osnovala je udruženje koje promoviše tišinu u zdravstvenim ustanovama i čak dodeljuje, „antipriznanje“ najbučnijoj bolnici, a sve sa ciljem da ukažu na štetnost buke tokom lečenja, prenosi portal mnn.com.

Mnogi profesionalci su toga svesni. „Nivo buke u bolnicama i njihovom okruženju, mora biti standardizovan“, rekao je dr Bonijer Sažer, oftalmolog iz Njujorka u saopštenju za medije.

„Pacijenti se često žale da buka ometa njihov san i povećava stres. Prevelika buka podiže krvni pritisak, povećava nivo kortizola, usporava zaceljivanje rana i povećava subjektivni osećaj bola. Sve to ometa pacijente u oporavku“, navodi se u saopštenju.

Studija koju su sproveli profesori sa univerziteta „Džon Hopkins“, 2005. godine, otkrila je da je od 1960. godine prosečni dnevni nivo buke u bolnicama povećan sa 57 decibela na 72 decibela. Nivo buke tokom noći povećao se sa 42 decibela na 60 decibela.

Uzlazna kriva 

Godine 2018. godine, istraživači koledža „Kings“ iz Londona otkrili da su nivoi buke u jedinicama intenzivne nege u Velikoj Britaniji dostigli više od 100 decibela.

Studija medicinskog centra Merilend iz 2010. godine i studija Politehničkog instituta iz 2015. godine, pokazuju da stalna buka negativno utiče na dobrobit pacijenata, kao i na psihološko zdravlje medicinskih sestara i svih drugih koji borave i rade u bolničkom okruženju.

U nedavnim izveštajima se navodi da je od 12.000 ljudi koji rade u zdravstvenim ustanovama 87 procenata izjavilo da pate od zamora i uznemirenosti koji su uzrokovani bukom.

Istraživači takođe tvrde da se na rešavanju problema buke u zdravstenim institucijama malo radi.

Svetska zdravstvena organizacija je 1995. godine pokušala da primeni smernice za ograničavanje nivoa buke u prostorijama gde borave pacijenti na 35 decibela. Nije teško zaključiti da brojne bolnice te smernice „ne uzimaju za ozbiljno“.

Ipak, postoje i oni objekti koji smanjenje buke omogućavaju tako što ugrađuju zvučnu izolaciju, ili imaju veći broj jednokrevetnih soba.

Naravno, i radovi na ugradnji izolacionih materijala svakako su bučni, ali ako će krajnji rezultat povoljno uticati na zdravlje - vredi!

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво