четвртак, 23.05.2019, 10:41 -> 11:47
Извор: РТС
Аутор: Ивана Божовић
Može se smršati i uz čokoladu!
Suvišnih kilograma nećemo se osloboditi tokom noći. Jasno je da jelovnik mora da pretrpi promene, ali na spisku namirnica koje je poželjno unositi može se naći i čokolada, poručuju stručnjaci.
Krastavac, paprika, pečurke, belo meso, crna čokolada. Verovali ili ne, to nije recept za neku gozbu već za mršavljenje! Sve pomenute namirnice tope kilograme, čak i crna čokolada. Naravno, ako se jede umereno.
„Tu su nam i rotkvice, zelena salata, pečurke koje su visokoproteinska namirnica sa izuzetno niskom kalorijskom vrednošću, a značajnom količinom vitamina B. Tu je sveža šargarepa, spanać, kelj, zeleno povrće“, nabraja nutricionistkinja Ana Todorović.
Specijalista ishrane doktorka Veroslava Stanković ističe da niskokalorijsko povrće ima oko 13-14 kilokalorija. To su krastavac, rotkvice, zelena paprika. U malo kaloričnije spada šargarepa.
Ključ je u dijetnim vlaknima, koja imaju ove namirnice.
„To povrće se preporučuje u svim vrstama ishrane, znači i kod zdravih i kod bolesnih. Kada se radi redukaciona dijeta, to povrće je veoma značajno, jer ima veliku količinu dijetnih vlakana. Zato što su to rastvorljiva dijetna vlakna koja za sebe vezuju vodu i stvaraju veliki volumen u želucu i crevima i na taj način imamo lažan osećaj sitosti“, objanila je dr Stanković.
„Najveći procant nas je u suštini dehidriran, ne unosimo dovoljno tečnosti i često žeđ pomešamo sa tim da smo gladni. Zato je važno povrće, naročito lisnato, zatim, paradajz, celer“ nutricionistkinja Jovana Srejić Ferluga.
Nek vam u tanjiru bude šareno. Od žute, preko crvene do zelene, sve te boje zajedno tanje vas u struku.
„U prvom redu tu je svež krastavac, ono što je specifično za njega to je da obiluje vodom, dijetetskim vlaknima, ali pregršt vitamina i minerala sadrži u sebi. On je namirnica koja podstiče izlučivanje suvišne tečnosti“, istakla je Todorovićeva.
Odricanje od kalorija ne bi trebalo da bude i odricanje od uživanja u hrani. Uključujući i onu najslađu.
„Crna, čokolada bez obzira na sve pozitivne karakteristike kakaoa, ne možemo reći da je dobro da se uzima u velikim količinama. Recimo, 20-30 grama je u redu. Posebno je važno pošto ona jeste izvor ugljenih hidrata da je iskombinujemo sa masnoćama, proteinima“, zaključila je Jovana Srejić Ferluga.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 1
Пошаљи коментар