Na porođaju ženama ne treba muž, već dula

Zajedno sa običajem da neke majke žele da svoju decu rode kod kuće, na značaju dobijaju i dule - žene koje im u tome pomažu, iako nisu medicinsko osoblje.

Dule nisu babice niti pripadaju medicinskom osoblju. Međutim, sve više trudnica želi ih pored sebe tokom devet meseci, a potom i na samom porođaju. One su tu da edukuju, objasne ženama šta znači i kako izgleda porođaj, osnaže ih i spreme za jedan od najemotivnijih događaja u njihovom životu.

„U tom trenutku ženi treba podrška. Ženi treba neko ko će da je uhvati za ruku. Ko će da joj kaže da je hrabra. Ko će da joj kaže da ona to može. Prosto je podrži u svemu što taj porođaj donosi“, objašnjava dula, Gordana Petrović.

Lepa priča, miran glas, dodir ili čak i masaža znače svakoj porodilji. Pitanja je mnogo, a svaka žena ih ima, kao i nedoumica i strahova koji su prisutni tokom trudnoće.

„Neka žena se plaši možda, lekara, bolnice. Neka žena se plaši intervencija. Neka žena se plaši toga da ostane sama u bolnici u toku porođaja. Plaši se za bebu. Mi smo tu da sve te ženine strahove raščistimo, da ih spustimo na neko realno mesto i da se one više ne plaše, da prihvate to i da reše taj svoj problem ili strah, dodaje Gordana.

Svetska nedelja dula obeležava se poslednje nedelje marta. Gordana Petrović jedna je od petnaestak obučenih dula koje rade u Srbiji. Ove žene su tu za buduće mame, u svakoj situaciji, bilo da je porođaj u bolnici, u vodi ili kod kuće.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи