Obratite pažnju na mentalnu higijenu

Kada kažemo higijena prvo pomislimo na pranje ruku, zuba, kose ili kupanje. Postoji i mentalna higijena koja je podjednako važna i koju treba održavati.

Ništa me ne boli, nemam simptome i ne idem kod lekara. Za mnoge to je znak da su zdravi. Međutim, zdravlje je mnogo više od toga.

Zdravlje je stanje potpunog fizičkog, psihičkog i društvenog blagostanja. To je davno definisala Svetska zdravstvena organizacija. To u praksi znači da sa fizičkim zdravljem ruku pod ruku ide i mentalno.

„Sposobnost individue da izrazi ličnost, individualnost, da se na adekvatan način suočava sa stresom, da ispuni ciljeve koje je sama sebi postavila, da radi, da voli i doprinosi zajednci kojoj pripada, to je mentalno zdrava osoba“, objašnjava doc. dr Ivana Stašević Karličić, v.d. direktorka Klinike „Laza Lazarević“.

Ako su prestanak pušenja, fizička aktivnost, umerena ishrana - preventivne mere fizičkog zdravlja. Šta je prevencija mentalnog zdravlja?

„Mentalna higijena predstavlja skup mera i tehnika koje sprečavaju mentalno oboljenje i preveniraju mentalna oboljenja u zajednici, dodaje doktorka Stašević. 

„Mislim da je važno da budemo u konatktu za sobom, da možemo da prepoznamo kada nešto nije dobro, kada iskačemo iz koleseka. Da to možemo da prihvatimo i da u skladu sa tim možemo da delamo. Nešto možemo da uradimo sami, a za nešto su nam potrebni profesionalci“, naglašava Tatjana Subotić, psiholog Klinike „Laza Lazarević“.

Međutim, koliko o njoj vodimo računa?

„Mislim da je važno i da nam ne bude strašno da potražimo pomoć. Kada nas boli koleno idemo kod reumatolog, a kada smo pod stesom, despresivni smo, imamo probleme sa porodicom, decom, u braku, sve su to izvori stresa“, dodaje psiholog.

Nema doze i uputstva, ali o mentalnoj higijeni moramo da mislimo svakodnevno, posebno što lekari naglašavaju da su depresivna stanja i anksiozna stanja povezana sa stresom u porastu.

„Negde uvek možemo da prepoznamo kada nam je potrebno neko dodatno vreme, relaksacija. Kada nam je potreban odmor. Današnji ritam života nameće drugačiji život nego što je bio pre 15, 20, da ne govorim, pre 50 godina. U tom smislu, da li će to biti neke različite tehnike relaksacije, da li će biti menjanje nekih aktivnosti, da li će to vreme biti provođeno u prijatnom društvu, u šetnjama, to je nešto što je individualno“, savetuje psiholog Tatjana Subotić.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво