Topla reč i humanost – jedna medicinska sestra na 25 pacijenata

U Srbiji radi oko 90.000 medicinskih sestara. U celom svetu, u maju se obeležava njihov dan, a ovogodišnji, domaći dobitnici zahvalnica za dostojanstveno obavljanje posla, rade u Urgentnom centru.

Posao medicinske sestre je human i lep, odgovoran, težak i slabo plaćen. Najčešće privuče tople i empatične ljude koji su u stanju da razumeju i najteža stanja svojih pacijenata. Ove godine priznanjima je pohvaljen trideset trogodišnji rad Svetlane Kuzeljević i Milivoja Brkića, koji sa pacijentima radi pune četiri decenije.

„Ta topla reč, ruka koja je prižena prema pacijentu mnogo im znači. Naravno, kolege i koleginice sa kojima radim i sa kojima sam radila, trudimo se da edukujemo mlađe kolege mislim da u tome poprilično uspevamo, uvek imamo tim koji je 24 sata na raspolaganju“, rekla je glavna medicinska sestra na odeljenju Opšte hirurgije Urgentnog centra u Beogradu, Svetlana Kuzeljević.

„Rad u našoj ambulanti je tog tipa da pacijenti dolaze u vrlo teškom stanju, znači, prvi kontakt sa njima, je takav da oni od nas ne očekuju nešto posebno, jer prvo što zapaze su beli mantili. Istog momenta kada se reguliše njihovo zdravstveno stanje, i kad se osete bolje, e onda dolazi taj drugi deo – zahvaljivanje, pohvale“, objasnio je medicinski tehničar Milivoje Berkić sa odeljenja Interne medicine Urgentnog centra u Beogradu.

Uslovi i sredstva za rad mogli bi da budu mnogo bolji, ali njihov nedostatak nadoknađuje međusobna saradnja i podrška koju medicinske sestre pronalaze među sobom.

„Nije bilo lako ali sa dobrim kolektivom, sa saradnicima, sve to ima smisla i ima svoj šarm i lakoću rada“, kaže sestra Kuzeljević.

Kriterijumi za dodelu priznanja jasno su određeni.

„Kriterijumi su uvek isti – da dostojanstveno predstavlja svoju profesiju, da radi na unapređenju svoje profesije, asocijacije i na svom ličnom razvoju“, rekla je Ljiljana Đukić, potpredsednica Udruženja medicinskih sestara Kliničkog centra Srbije.

Iako se Srbija suočava sa nedostatkom medicinskih sestara, podaci iz Nacionalne službe za zapošljavanje pokazuju da na posao čeka i dalje njih oko pet hiljada.

Statistika takođe pokazuje da o 25 pacijenata vrlo često brine samo jedna medicinska sestra iako svetski standardi propisuju daleko veći broj. U potrazi za poslom Srbiju godišnje napusti njih oko hiljadu.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво