Tri – de štampani bubreg

Koristeći novu tehnologiju koja bi mogla da trasira put za štampanje trodimenzionalnih delova tela za transplantaciju, istraživači u Minhenu stvorili su transparentne ljudske organe.

Istraživači Univerziteta Ludvig-Maksimilijan u Minhenu stvorili su prozirni bubreg i time otvorili put novoj tehnologiji za štampanje trodimenzionalnih delova tela za transplantaciju.

„Jedini na svetu imamo tehnologiju za pravljenje transparentnih ljudskih organa. Možemo i da ih skeniramo laserom, što znači da znamo gde se nalazi svaka ćelija u ljudskom organu. Možemo sve da repliciramo potpuno isto, koristeći tri –de bioprinting tehnologiju. Pretpostavljam da smo mnogo bliže stvaranju pravog ljudskog organa od svih drugih na svetu“,  rekao je Ali Erturk sa Univerziteta „Ludvig Maksimilijan“ u Minhenu.

Do sada tri – de štampani organi nisu imali detaljne ćelijske strukture, jer su se bazirali na slikama iz kompjuterske tomografije ili magnetne rezonance.

Nemački istraživači organe čine providnim pomoću rastvora, pre nego što ih skeniraju laserskim mikroskopima, hvatajući tako svaku pojedinačnu ćeliju u strukturi.

„Možemo da vidimo ćelije raka, kao i terapiju. Naime, lek bi trebalo da pronađe ćeliju kancera i da je ubije. Sada možemo da vidimo ćelije, kao i lekove i da li su stigli na pravo mesto. Mislim da smo u poziciji da razvijemo mnogo bolje lekove protiv raka, jer znamo šta funkcioniše, a šta ne“, istakao je Ali Erturk.

Tim najavljuje kreiranje bioštampanog pankreasa u naredne dve do tri godine. Klinička ispitivanja bi mogla da počnu za 5-10 godina.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи