Vežbom i ishranom protiv dijabetesa

Svaka jedanaesta osoba u svetu ima dijabetes, oko 425 miliona ljudi. U Srbiji se 710 hiljada ljudi bori sa ovom bolešću.

Protiv dijabetesa možemo da se borimo i uravnoteženom ishranom, i redovnom fizičkom aktivnošću.

Fizička aktivnost znači da se telo kreće i da troši energiju. A kada se telo kreće, pomeraju se i povišeni parametri u našoj krvnoj slici.

Tako i povišen nivo šećera u krvi.

„Znamo da kod dijabetesa postoji povećana količina šećera u krvi. Da bi se mišići kontrahovali, potrebna je hrana, a hrana za mišiće je šećer. Logično, ako budemo vežbali, mi ćemo taj višak šećera potrošiti“, ističe prof. dr Sanja Mazić sa Katedre za medicinu sporta, Medicinskog fakulteta u Beogradu.

I ne samo to.

„Kod dijabetičara fizička aktivnost je čudotvorni lek, jer će kod dijabetičara fizička aktivnost da omogući brže, lakše, bolje, dugotrajnije dejstvo insulina. Smatra se da će dva dana delovati insulin i zato kažemo nemojte praviti duže pauze od dva dana“, savetuje prof. dr Sanja Mazić.

Koliko fizička aktivnost pomaže najbolje znaju oni koji se od malena bore sa dijabetesom. Među njima je i Nevena Spasić.

„Meni je dijagnoza postavljena pre 27 godina, imala sam pet godina. Od samog starta je fizička aktivnost bila prisutna, i mislim da su moji roditelji bili upućeni u to, da spreče dalji razvoj komplikacija. To je dalo rezultate“, napominje Nevena Spasić, iz Udruženja „Plavi krug“.

Istraživanja pokazuju da osobama sa dijabetesom fizička aktivnost pomaže da regulišu nivo šećera u krvi, očuvaju zdravlje kardiovaskularnog sistema, smanje stres. Zato je važno da znaju kako i koliko da vežbaju.

„Morate da merite nivo šećera pre, posle, a nekada i tokom vežbanja. I mora da se izbalansira sam unos terapije, fizička aktivnost može preventivmno da utiče na dijabetes tipa 2“, rekla je Nevena Spasić.

Bitna je doza, ne treba preterivati. Ako hodam jako brzo, umesto da hodam sat vremena, moći ću da hodam pola sata, pa ću za to vreme potrošiti manje šećera, nego što bih potrošila za sat. Zato kažemo da to treba da budu aktivnosti koje duže traju, naglasila je doktorka Sanja Mazić.

Neka vas Nevena motiviše, ali stručnjaci još jednom podsete zašto je važno da vežbate.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво