Hemofilija, napredak u lečenju

Svake godine u Srbiji hemofiliju dobije osam novih pacijenata. Ovi pacijenti nemaju faktor zgrušavanja krvi i zbog toga krvare neuporedivo duže od ljudi sa tim faktorom

Među onima koji žive sa hemofilijom je i Dejan Petrović, koji je izneo svoje zapažanje.

„Uglavnom roditelji primete problem kod deteta, primeti se hematom, otekne zglob bez neke posebne aktivnosti, to se dešava uglavnom u prvoj godini života, kad dete prohoda, pa je slična situacija bila i kod mene“, rekao je Dejan Petrović, predsednik Udruženja hemofiličara Srbije.

„Hemofilija je urođena bolest sa kojom se osoba rađa i odlikuje se izrazitim krvarenjem tokom života. Najčešća krvarenja bolesnika sa hemofilijom su u zglobovima, a ponovljena dovode do trajnog oštećenja“, kaže prof. dr Predrag Miljanić sa Klinike za hematologiju KCS.

A oštećenja su brojna. Hemofija je bolest koja napada zglobove, mišiće, unutrašnje organe i može dovesti do invaliditeta. Zato je važno da se na vreme krene sa odgovarajućom terapijom.

U poslednje vreme napravljen je veliki napredak u lečenju, tako da deca sa hemofilijom, lečena kako treba, mogu da odrastu u potpuno zdrave osobe, ističe doktor.

„Danas primam terapiju profilaktički, preventivno. Dajem sebi tri puta nedeljno lek i tim načinom lečenja i terapijom bolest se drži pod kontrolom“, napominje Petrović.

U Srbiji živi i 15 pacijenata sa inhibitorima.

„Pojava inhibitora kod osoba sa hemofilijom dodatno komplikuje lečenje bolesti, jer to znači da se javljaju antitela na lečenje“, kaže prof. dr Predrag Miljanić.

Jako je bitno primati redovnu terapiju i reagovati kada nastane oštećenje zglobova, odnosno uputiti takve pacijente na ortopedsku hirurgiju i na fizikalnu terapiju, istikao je Dejan.

Lečenje osoba sa inhibitorima je teško i komplikacije su ozbiljnije nego kod osoba koje nemaju inhibitore.

„Mislim da smo sakupili dovoljno iskustva sa osobama koje nemaju inhibitore, tako da ćemo vrlo brzo početi da radimo te operacije i kod osoba sa inhibitorima“, napomenuo je doktor Miljanić.

O hemofiliji i kako da se odnose prema svojoj bolesti, pacijenti mogu da nauče i u takozvanim inhibitor kampovima, jer u njima borave zajedno sa lekarima raznih specijalnosti.

„Mi lečimo hemofiluju po evropskim preporukama. To je dokument od deset tačaka. Najvažnija stvar jeste da imate stručnjake koji umeju da brinu o ovim pacijentima i da koordinišu sa svim lekarima, sestrama, fizioterapeutima“, istakao je  prof. dr Pol Đangrande, član medicinskog borda Evropskog konzorcijuma za hemofiliju.

„Mi tradicionalno u neformalnijoj atmosferi, van lekarske ordinacije razgovaramo sa pacijentima o njihovoj bolesti i da uspostavimo bolju komunikaciju, a sa druge strane, radnici različitih profila tešnje uspostavljaju saradnju na ovaj način“, kaže prof. dr Predrag Miljanić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво