Može li jabuka rasterati doktore?

Jedna jabuka na dan tera doktora iz kuće van. Još dok smo bili deca, to su nam govorile bake. Da li ima istine u ovoj izreci?

Bilo da je sirova, kuvana, pečena, crvena, zelena ili žuta, jabuka je, tvrde nutricionisti, pravi čuvar zdravlja. Zašto? Zato što se u samo jednoj jabuci nalaze brojni vitamini i minerali, a oni utiču pozitivno na naše srce, krvne sudove, pluća, mozak...

„Jabuka je bogata i spolja i iznutra s obzirom na to da ona u svom sastavu sadrži najviše vode i vitamina C, A i E. Kora je jako dragocena s obzirom na to da obiluje pektinima, koji ubrzavaju naš metabolizam i peristaltiku“, objašnjava nutricionistkinja Ana Todorović.

Za početak, jabuka čuva naše srce i krvne sudove.

„Jabuka sadrži dosta rastvorljivih dijetnih vlakana, koji u našim crevima prave jedan gel, koji upija višak masnoće iz hrane i samim tim se to reflektuje na sniženje nivoa holesterola u našoj krvi, što je protektivno za srce i krvne sudove“, istakla je nutricionistkinja Jovana Srejić Ferluga.

Ovo voće hrani naš mozak i stabilizuje crevnu floru. Jabuke rade kao prebiotici, kaže Srejić Ferluga, a to znači da hrane naše probiotske bakterije da bi se one nesmetano razmnožavale i koristile nam tokom varenja.

„Zbog prisustva dijeteskih vlakana, u značajnoj meri podstiče metabolizam i crevnu peristaltiku, a samim tim i pražnjenje i detoksikaciju. Ona je značajna i za čišćenje jetre, koja je najznačajnija za čišćenje organizma“, navodi Todorovićeva.

Ima malo kalorija, a puno vitamina. Zato se jabuka savetuje svima koji čuvaju vitak struk. Ali ne samo struk.

„Korisne su u prevenciji dijabetesa tipa 2, jer polifenoli iz jabuka deluju protektivno na ćelije pankreasa. Kora jabuke sadrži kvartcetin, koji jača naš imuni sistem i neka istraživanja pokazuju da može da pomogne u slučaju alergija i astme“, objašnjava Jovana Srejić Ferluga

Kada sve ovo znamo, kada i kako da jedemo jabuku? Preporuka je da se jabuka jede nakon glavnih obroka, za užine, precizira Todorovićeva.

„Ukoliko uspemo da nabavimo neprskane ili organske, onda ćemo samo da ih blago operemo. U slučaju standardnih, skinućemo koru specijalnim ljuštačem, jer se velika koncentracija vitamina nalazi ispod kore, a središnji deo ćemo izvaditi“, savetuje Jovana Srejić Ferluga.

broj komentara 4 pošalji komentar
(utorak, 09. apr 2019, 20:16) - anonymous [neregistrovani]

Dzo

Pa ti jedi krompir

(utorak, 09. apr 2019, 13:44) - anonymous [neregistrovani]

Jabuka

One apple a day and you die anyway :(

(utorak, 09. apr 2019, 13:22) - anonymous [neregistrovani]

jabuka

Znao sam coveka koji je jeo jabuke svakog dana,a na kraju je umro od raka.Sve to stoji da je jabuka zdrava,ali ni voda niti bilo koji recept za pranje jabuke,ne moze da opere ono sa cime je prskana.

(utorak, 09. apr 2019, 11:33) - PIROCANAC [neregistrovani]

Pesticidi u vocu

Svo voce je zdravo ali nazalost puno je otrova.