Savremena hirurgija nudi bezbednije lečenje štitaste žlezde

Kada ne pomaže propisana terapija u lečenju štitaste žlezde, sledeći korak je operacija. Hirurgija štitaste žlezde prati savremene metode i dostignuća u medicini.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, profesor doktor Vladan Živaljević, načelnik Centra za endokrinu hirurgiju Kliničkog centra Srbije, naveo je da je najvažnije istaći da su maligni tumori endokrinog sistema izlečivi, ali da je uslov da se otkriju na vreme.

„Možemo da ih otkrijemo zahvaljujući modernoj medicini i pre nego što se tumor pojavi. Koristimo tumor-markere i osnovu nekih genetskih analiza pacijenta. Neki se mogu otkriti i operisati pre nego što tumor uopšte nastane i mi to zovemo profilaktičke, odnosno preventivne operacije“, rekao je prof. dr Vladan Živaljević, načelnik Centra za endokrinu hirurgiju KCS.

Ne treba zanemariti preventivne analize koje se se rade kod pacijenata koji imaju neki genetski rizik.

„Svi pacijenti koji imaju rizik nošenja tumora u štitastoj žlezdi, kao i oni koji su nosioci mutacije, imaju familijarnu formu bolesti, testiraju se i svi članovi porodice, i oni koji imaju istu mutaciju se operišu, pre nego što nastane tumor“, ističe profesor.

Na pitanje da li postoji rast broja obolelih zbog bombardovanja 1999. godine, Živaljević kaže da je zabeležen porast broja obolelih od raka štitaste žlezde, ali da je taj porast isti kao i u ostalim evropskim zemljama.

„Broj obolelih je veći u dečjem i adolescentskom uzrastu, ali da li je to samo posledica zračenja ili polje dijagnostike ili šire dostupnosti savremenih dijagnostičkih procedura, to je za diskusiju“, napominje doktor.

Savremenim metodama do lakšeg izlečenja 

Prema njegovim rečima, mora stalno da se prati napredak tehnike i tehnologije, a onda i da se primenjuju najsavremenija dostignuća u hirurgiji štitaste žlezde što omogućavaju bezbedniju i kvalitetniju operaciju.

„Danas je trend u savremenoj hirurgiji minimalno invazivna hirurgija koja je praćena manjom traumom tkiva, pa se i pacijenti mnogo brže i lakše oporavljaju“, napomenuo je profesor Živaljević.

Liste čekanja ne postoje jer operacije endokrinog sistema nisu urgentne, pacijentima se u razumnom roku zakazuje termin hirurškog lečenja.

Profesor ističe da je preventiva najvažniji element u borbi protiv oboljenja štitaste žlezde.

„Najbolje je obratiti se doktoru u okviru redovnih pregleda. Oni koji imaju nekoga u porodici ko je imao probleme sa štitastom žlezdom, trebalo bi da se obrate lekaru oko dvadesete, tridsete godine života“, zaključuje profesor.

O svim novinama u hirurgiji lečenja štitaste žlezde, Živaljević će govoriti i na Petom kongresu o oboljenjima štitaste žlezde, koji se održava na Zlatiboru, 11. aprila 2019. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво