Rak je izlečiv, pružite podršku obolelima

Najviše pacijenata obolelih od malignih bolesti leči se na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije. U toj ustanovi i pacijenti, ali i njihove porodice, mogu da dobiju i neophodnu psihološku podršku.

Savetovalište za psihosocijalnu pomoć obolelima od malignih bolesti na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije postoji već 20 godina.

U savetovalištu radi multiprofesionalni tim stručnjaka koji čine defektolog, psiholog, socijalni radnik, fizioterapeut, viša medicinska sestra, više povremenih saradnika lekara različitih specijalnosti, nutricionista i sveštenik, objašnjava Svetlana Berat sa Instituta za onkologiju.

Pacijenti se upućuju u savetovalište još na konzilijumu po dobijanju odluke za specifično onkološko lečenje. Tokom godine kroz savetovalište prođe oko 18.000 korisnika.

Stručnjaci ističu da je maligno oboljenje bolest porodice, jer i ostali članovi porodice prolaze kroz intenzivne psihološke reakcije i njima je potrebna pomoć.

Svetlana Berat ističe da je zato jedan od privih saveta koji se daje svim članovima porodice da vode računa i o svom zdravlju jer jedino na taj način mogu na pravi način da pomognu svom obolelom članu.

„Mi smo otišli i korak dalje i napravili smo jednu brošuru. Uputstvo za članove porodice koje može da im pomogne kako da pomognu svom obolelom članu“, dodaje Berat.

Nažalost, postoje brojne predrasude kada su u pitanju maligne bolesti. Još uvek je kod nas prva asocijacija bol, smrt i patnja. Često se dešava da oboleli kriju da su bolesni, čak i od članova svoje porodice, ne želeći da ih opterećuju. Dolazi i do finansijskih problema, tako da je pacijent često vrlo usamljen u takvoj situaciji.

„Mi na onkoligiji imamo i grupne kurseve za podršku pacijentima i oko hiljadu pacijenata ih je završilo, a samo 150 članova porodice. To jasno govori o tome koliko su članovi porodice ili malo zainteresovani da bi pomogli svom obolelom članu ili da oboleli ne žele da opterećuju svoje članove porodice, tako da mi često imamo ulogu medijatora“, ističe gošća Jutarnjeg programa, Svetlana Berat sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво