Glaukom sve više pogađa mlade

U svetu od glaukoma boluje oko 70 miliona ljudi, od čega šest i po miliona oslepi. U Srbiji oko 100.000 ljudi ima to oboljenje. Zabrinjava to što je bolest u porastu i što sve više pogađa mlade, pa i novorođenčad.

Nišlijku Đurđu Petković crvenilo oka odvelo je kod lekara, koji su joj saopštili da je skoro izgubila vid, i poslali je u Beograd. Sada čeka odluku o tome kada će biti operisana. 

Faktori rizika su nasleđe starost, kratkovidost, dalekovidost, kardiovaskularne bolesti, dijabetes.

„Bolest nema simptome. Otkriva se uglavnom slučajno. Tada se otkrije u najvećem broju slučajeva povišen očni pritisak koji je i najveći faktor rizika za glaukom. Normalne vrednosti očnog pritiska su od 10 do 21 milimetar živinog stuba“, objasnila je primarijus dr Lidija Magarašević, šef Odseka za glaukom kliničko-bolničkog centra Zvezdara.

Veoma su bitne dijagnostičke metode, kojima se otkriva glaukom, najpre, kompletan pregled oka.

„Ostala dijagnostika koja se podrazumeva, i koja se jako dugo radi je vidno polje, i pored toga radimo optičku koherentnu tomografiju očnog živca“, izjavila je dr Tina Mraković, oftalmolog iz kliničko-bolničkog centra Zvezdara.

Iako je glaukom neizlečiva bolest, kontinuiranim kontrolama može se očuvati vid. Ta bolest zahteva doživotno lečenje. Terapija je najčešće medikamentna uz primenu kapi, ali i hirurška – laserom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво