Otkriven na vreme, rak dojke je izlečiv

Danas je Nacionalni dan borbe protiv raka dojke. Po smrtnosti od ovog raka, Srbija je na drugom mestu u Evropi, odmah iza Crne Gore. Ne mora da bude tako. Jer, otkriven na vreme, rak dojke je izlečiv.

U Srbiji svake godine od raka dojke oboli oko 4 000 žena, a 1.600 umre. To znači da svaka osma dobije tu bolest.

Domina Spasić iz udruženja „Budimo zajedno“ kaže da joj se tumor pojavio između dva pregleda i naglo počeo da raste.

„Utvrđeno je na operaciji da je maligan. Odstranjena mi je cela dojka. Ja sam posle toga prošla terapiju, prošla sve, vratila se jednom normalnom životu“, naglašava Domina.

Jasmina Lukić iz Srpskog foruma protiv raka dojke ističe da je samo zahvaljujući dijagnostici na vreme otkriveno da ima rak jer se tumor nalazio na mestu gde nije mogao biti otkriven samopregledom.

Preventiva su redovni pregledi, a to znači samopregled, ultrazvuk i mamografija.
Profesor dr Dragana Bogdanović Stojanović sa Instituta za onkologiju Vojvodine preporučuje da devojke već od 20. godine počnu sa samopregledom.

„Svaka devojka nakon menstruacije bi trebalo da se samopregleda i tako bi trebalo to da ide sve do 30 godine. Već sa 30 ona stiče određenu zrelost sa kojima bi trebalo da ode na prvi ultrazvučni pregled. Sa 40 bi trebalo uraditi baznu mamografiju“, ističe dr Dragana Bigdanović Stojanović.

U Srbiji je program za rano otkrivanje raka dojke započet 2012. godine. Kao skrining test koristi se mamografija, a na poziv se odazvala svaka treća žena.

Docent dr Verica Jovanović, v.d. direktorka Instituta za javno zdravlje „Batut“ navodi da je u poslednjem dvogodišnjem ciklusu, koji je završen 2018. godine pregledano više od 90.000 žena. Utom periodu je otkriveno 850 karcinoma.

„Imamo dobre rezultate, ali ne mogu reći da smo zadovoljni. Ono što bi nas zadovoljilo, to je 75 odsto ženske poulacije. Informacioni zdravstveni sistem nam pokazuje da od svih zakazanih pregleda 30 pacijenata se ne pojavi“, ističe Prof. Dr Vicko Ferenc iz Ministarstva zdravlja.

Kada bismo se samo jednom godišnje, recimo u martu, setili ove statistike i zakazali pregled, podaci bi mogli da se promene.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво