Slušalice – diskretne i štetne

Praktične su i diskretne. Koliko su zabavne, toliko su i štetne. Slušalice danas koriste skoro sve generacije.

Lekari i stručnjaci opominju korisnike da slušanje glasnog zvuka u dužem vremenskom periodu može oštetiti sluh. Mnogi se toga ne pridržavaju.

Gubitak sluha među mladima u svetu se pripisuje nepravilnoj upotrebi slušalica, koje mogu biti i izvor infekcija.

Istraživanja pokazuju da prosečan korisnik slušalica u uvetu ima 40 odsto više bakterija od osobe koja ih ne koristi.

„Ukoliko ton slušalica držimo na nivou zvuka 4 i to traje sat vremena dnevno, uvek se iste ćelije stimulišu tako da postoji velika verovatnoća da u nekom periodu taj deo opsega zvučnosti ne radi. Znači uvo je kao softver,kao kablovi, jedan pregori to ne radi,“ kaže otorinolaringolog dr Aleksandar Vujović.

Slušalice nam omogućavaju da zvuk šaljemo direktno u uvo i da on bude i viši od 150 decibela nivoa zvučnog pritiska. A tolika jačina odgovara zvuku koji stvara mlazni avion dok stojite pored njega. Preporuka stručnjaka je skoro dvostruko manje decibela.

„Uzmite slušalice i stavite u uho i ja koji stojim pored vas čujem taj zvuk. Znači da je zvuk u slušalicama prejak. Jačina zvuka raste kvadratom rastojanja od izvora do uveta koje prima taj zvuk, što znači da ako ja vama duplo bliže priđem zvuk će se duplo više povećati. Ili u nekim merama, 6 decibela će da bude viši. Što vam ja više puta budem prilazio iako su te razdaljine sve manje i manje zvuk će se stalno duplo povećavati,“ističe dizajner zvuka u RTS-u, Srđan Bajski.

„Ako misliš da si zanimljiviji ako uđeš u školsko dvorište sa muzikom, pa makar onda ugasi ton. Mislim da je to više postao neki trend kao sa slušalicama se ide, sa slušalicama se ulazi u školu, u gradski prevoz. Ako je to deo modnog detalja onda bar ugasite taj ton. Za roditelje je savet, ukoliko dete nosi slušalice ako mu se obratite i ono vas ne čuje, to je prejako,“ zaključuje dr Vujović.

Prema ranijim istraživanjima 68 odsto mladih koji su povređeni ili su poginuli u saobraćajnim nesrećama, imali su u ušima slušalice.

 

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво